Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Varannan djurskyddsinspektör bort

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 05.39

Det blir inga extra pengar till Kalmar län när länsstyrelsen tar över djurskyddsinspektionerna nästa år.

Enligt jordbruksminiseter Eskil Erlandsson har länsstyrlserna fått lika mycket pengar som kommunerna lade på inspektörerna - men ändå försvinner var än var femte inspetör i landet. I Kalmar län räcker pengarna bara till hälften så många inspektörer som kommunerna hade.

Anneli Hytter som är rättschef på länsstyrelsen säger att det ändå är bra att man påtalat att pengarna inte räcker.

-Då kan man visa att man gjort vad man kan om det kommer kritik mot kontrollerna från till exmpel EU.

Drygt hälften av landets länsstyrelser uppger i Sveriges Radios enkät att man tvingas dra ner märkbart på antalet inspektörer. Det gäller förutom Jönköping även till exempel Kalmar, Uppsala, Halland och Västra Götaland.

Bara ett fåtal län får fler, och totalt försvinner nästan var fjärde tjänst, ändå hävdar regeringen att man pumpat in lika mycket pengar som verksamheten tidigare kostade kommunerna. Och även om det skett omfördelningar mellan länen borde pengarna räcka menar jordbruksminister Eskil Erlandsson.

– Hur man har använt de av oss tillförda pengarna är upp till länsstyrelserna att prioritera, säger han.

Men även om Eskil Erlandsson hävdar att han inte är orolig för kvalitén på djurskyddet så lovar han ändå att se över fördelningen av pengar mellan länen.

– Vi har sagt att vi ska se över hur det fungerar under 2009 för att se om det är möjligt att göra det än bättre till 2010.

Så en omfördelning kan komma att ske?

– Det kan komma att ske om ett år, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".