Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart försvinner 50-öringen

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 10.15

Liten och brun och rätt värdelös. Inte många kommer att sakna femtioöringen. Snart kanske tvåkronan och tjugokronan tar dess plats i plånboken.

Riksbanken föreslår att 50-öresmyntet ska avskaffas den 30 september 2010.

En undersökning visar att femtioöringen alltmer sällan används som betalningsmedel. Två av tre tillfrågade anser att myntet inte längre behövs.

En annan valuta i farozonen är tusenlappen.

-Vi tittar även på behovet av tusenlappen. Vi ser ju att efterfrågan på den har minskat, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken, som just nu gör en översyn av alla sedlar och mynt.

Nya och nygamla myntslag är på ingång. En comeback för tvåkronan diskuteras, liksom att införa en tvåhundrakronorssedel, och att ersätta tjugokronorssedeln med ett mynt.

I vår ska utredningen lämna en rapport till Riksbankens direktion.

Inte heller handeln verkar ha behov av några femtioöringar.

-Vi vet att handlarna inte har någon större användning av femtioöringen. Den fyller ingen riktig funktion längre, så att vi är för att den försvinner, säger Margareta Ternell, pressansvarig vid Svensk Handel.

Den som har kvar femtioöringar efter den 30 september 2010 kan lösa in dem på banken under en period på åtminstone ett halvår. Men Leif Jacobsson tycker att det är vettigare att handla för dem.

Håkan Forslund, informationschef på Mynthuset, återförsäljare av mynt, sedlar och medaljer, har ett mindre själviskt förslag:

-Vi kan göra samma sak i Sverige som i Danmark: När de drog in tjugofemöringen där nyligen började alla hjälporganisationer att samla in dem, och fick in väldigt mycket pengar. Folk gav ju gärna bort sina tjugofemöringar eftersom de visste att de försvinner ändå, och inte är så mycket värda.

Han tror att det finns för många femtioöringar där ute för att man ska kunna tala om något samlarvärde.

-I ekonomiska termer kommer inte samlarvärdet att vara så stort, men däremot finns det alltid folk som är väldigt intresserade av mynt också ur det rent kulturella och historiska perspektivet.

Många blir intresserade av sista präglingen av det myntet. Då vill man kanske samla på just det myntet från det året.

Camilla Millner/TT

Fråga

Fakta 50-öringen

Det nuvarande kopparfärgade femtioöresmyntet introducerades 1992. Under en period fanns det även silverfärgade femtioöringar, som blev ogiltiga 2006. I jämförelse med introduktionstiden 1992 motsvarar värdet på detta mynt i dag omkring 38 öre. Riksbankens inköpskostnad för femtioöringen är i dag 30 öre per mynt. Det motsvarar 15 miljoner kronor per år. Myntet väger 3,7 gram. Ett ogiltigförklarande av femtioöringen kräver ett riksdagsbeslut. Riksbanken föreslår riksdagen att 50-öresmyntet avskaffas den 30 september 2010. Om femtioöringen försvinner blir 1 krona lägsta myntvalör, men räkneenheten öre finns kvar.

Källa: Riksbanken (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".