Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Punktskriftens fader 200 år

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 01.47

På söndag är det 200 år sedan Louis Braille föddes, mannen som gav oss punktskriften, det symmetriska knottret som förmedlar orden upp genom fingertopparna på de blinda.

Louis Braille, född 1809 på den franska landsbygden, öppnade en ny värld för dem som inte kan se den vanliga.

-Bra att han fanns, säger Urban Fernquist på Synskadades riksförbund.

Fernquist är en av många som sänder en varm tanke till Braille och hans kamp för att skapa ett skrivspråk för dem som inga bokstäver ser.

Urban Fernquist var elva år när han började lära sig använda punktskrift. I dag läser han snabbt och utan problem. Han tycker punktskriften har gett honom makt över sitt eget liv.

-Läser jag tyst går det lika snabbt som när en seende läser högt, säger Fernquist.

Louis Braille var precis som Fernquist liten när han förlorade synen och fick först nöja sig med böcker där bokstäverna stod i relief. Det var bökigt och långsamt.

Så småningom upptäckte Braille ett system utarbetat för militärer och ordergivning nattetid, med tolv punkter i två rader som kombinerades på olika sätt. Detta system förbättrade Braille.

-Genialt, säger Fernquist.

De sex upphöjda punkterna, tre vardera i två rader som på en tärning eller utbuktningarna på en äggkartong, kan kombineras till 63 tecken.

Louis Braille

Louis Braille föddes 1809 på franska landsbygden. Han lekte med en syl i pappans verkstad och skadade ögonen så att han blev blind.
1825 lyckades han konstruera ett eget punktskriftspråk. Det byggde på det militära system som Charles Barbier tagit fram med tolv punkter, med sex punkter i två parallella rader.
Barbiers system var svåranvänt, Brailles system var betydligt enklare.
Braille dog 1852, 43 år gammal.

Källa: Synskadades riksförbund (TT)

Punktskriften

Sex upphöjda punkter, tre vardera i två parallella rader, går att kombinerat till 63 olika tecken.

Tecknen är internationella, men det har utvecklats nationella förkortningar på ord och uttryck för att spara utrymme. Fransmännen har sina förkortningar, amerikanerna sina och Sverige sina.

Sverige har dock gått ifrån det här med förkortningar, enligt Urban Fernquist, Synskadades riksförbund.

Punktskrift tar större plats än vanlig text. Ett A4-ark vanlig text motsvaras av ungefär tre A4-ark med punktskrift.

Av nödvändighet måste man ha tjockare papper än för vanlig text.

Källa: Synskadades riksförbund (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".