Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÖLAND

Massprovtagningar ska hindra Salmonella

Publicerat tisdag 24 februari 2009 kl 06.22
Massprovtagning på Öland ska hejda Salmonella

Antalet fall av salmonella som upptäcks bland svenska kor ökar, samtidigt som kostnaderna för sanering skjutit i höjden och hotar att knäcka många lantbrukare.

Med start på Öland så ska Jordbruksverket därför börja med massprovtagning för att snabbare upptäcka nya fall  innan dom hinner sprida sig.

Bland många lantbrukare är oron för smittan stor och på måndagskvällen hölls ett välbesökt informationsmöte för lantbrukare i Stenåsa på östra Öland.

Det var många frågor från lantbrukarna i den fullsatta hembygdsgården.

Lantbrukarna Lennart Wallin och Joakim Olsson var ett par av alla oroliga mjölkbönder. 

– Ja, det är man ju alltid. Det är både lidande och större kostnader för djurägarna, säger Lennart Wallin. 

Vad tror du att det skulle innebära för er om ni skulle ha fått in det i besättningen? 

– Det blir inte roligt. Mycket arbete och kostar pengar och så, säger Joakin Olsson.  

Sverige har varit relativt förskonat från salmonella, och det har setts som en konkurrensfördel mot övriga Europa, men de allra sista åren har antalet fall ökat igen och förra året drabbades ett 20-tal mjölkgårdar, en fördubbling mot året innan.  

Samtidigt oroas Jordbruksverket över att kostnaderna för sanering har börjat skjuta i höjden. I flera fall kan det handla om mångmiljonbelopp, där ofta lantbrukaren själv får stå för en stor andel.

Orsaken till de allt mer komplicerade och dyrare saneringarna är att gårdarna blivit allt större, säger Elöd Szanto som är veterinärinspektör på Jordbruksverket. 

– Det är i dag ganska vanligt att folk pratar om strukturrationaliseringar och stora gårdar. Folk satsar och de ekonomiska riskerna vid salmonella blir enormt stora, säger Elöd Szanto.

Så de allt större gårdarna gör att det blir värre när man upptäcker fall? 

– Ja, absolut.  

Öland har valts ut som testområde för den nya provtagningstekniken på grund av sitt geografiska läge och att flera fall tidigare hittats här.

Tidigare har man vart hänvisade till stickprov vid till exempel slakt, men nu hoppas myndigheterna få en bättre bild av hur många fall som egentligen finns.

Därför ska alltså all mjölk som skickas in från de öländska gårdarna till mejerier provtas på jakt efter antikroppar som indikerar salmonella, om antikroppar hittas så går man vidare med en ordentlig utredning av gården.  

– Det finns ett behov av att vi på ett kostnadseffektivt sätt försöker hitta salmonellan snabbt innan den hinner sprida sig, säger Elöd Szanto som är veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Om försöket slår väl ut kan metoden spridas till andra delar av landet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".