Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Juholt uttrycker besvikelse

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 16.40
Håkan Juholt. Foto: Ulf Palm / Scanpix

Med valet av Ibrahim Baylan till ny partisekreterare för (S) så hamnade Håkan Juholt på sidan om, något som väckt blandade känslor i och kring partiet. Samtidigt väntar nya uppdrag för Juholt.

Besked att socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i morgon väntas utse Ibrahim Baylan till ny partisekretare har tagits emot med blandade känslor idag då det innebär att Håkan Juholt från Oskarshamn bara fick fem månader på posten som tillförordnad.

Samtidigt väntar nya uppdrag för Juholt om han vill. Enligt uppgift ska Mona Sahlin redan ha erbjudit Håkan Juholt andra uppdrag i partiet. Vad det skulle vara för uppdrag är ännu inte känt.

I en enkel film som socialdemokraterna i länet publicerat på webben från partiets framtidsdagar i Västerås för en månad sen syns Håkan Juholt sitta på första parkett. Men hans sejour på partisekreterarposten blev kort. Och någon EU-karriär blir det inte heller sen avsagt sig kandidaturen till EU-parlamentet när antog det tillfälliga partisekretarejobbet. 

- Oerhört klumpigt skött, säger en av distriktsstyrelsens ledamöter idag. Och Metall i Kalmar län talar om avrättning. Tomas Söreling är ombudsman i mellersta delen av länet.

- Vi tycker inte att man ska betala kamrater i vårt parti på det här sätt. Vi överväger starkt att lansera honom som ny partiledare istället.

Att turerna förutom Håkan Juholt också skadat både Mona Sahlin, partiet, och Ibrahim Baylan, bekräftas idag också av Håkan Juholt själv som för första gången utrycker besvikelse över utfallet, dels i en kommentar på partiets lokala hemsida i hemkommuen Oskarshamn, och i ett SMS till övriga distriktsstyrelseledamöter, men han uppmanar samtidigt alla partikollegor att ge den nya partisekreteraren allt stöd.

Mona Sahlin har ju samtidigt sagt sig vilja ha kvar honom i sin krets och ska enligt uppgift ha erbjudit honom andra uppgifter.

Riksdagsledamoten från Kalmar Desiré Liljevall ser optimistiskt på möjligheten.

- Oavsett vad som händer nu är jag övertygad om att han kommer få en viktig och betydande frontroll i partiet.

Så här skriver Håkan Juholt på Socialdemokraterna i Oskarhamns hemsida:

”Jag är glad och stolt över det stöd jag känner från hela landet. Vårt parti har stora och viktiga uppgifter framför oss. Vi ska vinna val och vi ska besegra den aggressiva högern som nu bryter ned den sociala demokratin i vårt land. Jag utsågs till tillförordnad partisekreterare av partiets verkställande utskott i oktober. För drygt en vecka sedan förstod jag att ordförande ändrat sig. Orsaken kommer det att spekuleras i. Själv har jag inte fått någon förklaring. Hanteringen har skadat Mona och partiet. Men nu ar det vikigaste av allt att vår nye partisekreterare får en bra start och allt vårt stöd. Nu måste det bli slut självmålen. Nu ska vi besegra den borgerliga regeringen tillsammans.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".