Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snart genombrott för Rakel

Publicerat lördag 28 februari 2009 kl 07.37
När din telefon slås kan Rakel vara bra att ha. Foto: Nick Näslund

Det digitala kommunikationssystemet Rakel, som redan används av polisen, ska börja användas av flera myndigheter i länet.

Efter en krisberedskapsövning i i Kalmar i för ett par veckor sedan vill nu Kalmar kommun att alla krisverksamheter i kommunen ska börja använda sig av Rakel.

Anna Karlsson VD, på Kalmar Energi är en av verksamheterna som börjar använda systemet inom kort.

- Vi har tänkt oss att använda Rakel vid en krissituation, för att kunna nå räddningstjänsten eller länsstyrelsen.

Rakel är ett slutet digitalt kommunikationssystem som verksamheter och myndigheter som arbetar med säkerhet, hälsa och krisberedskap.

Kalmar Energi har beställt två rakelenheter. Den ena ska vara placerad vid huvudkontoret på trädgårdsgatan i Kalmar, och den andra vid värmeverket Draken i Kalmar.

Men också Kalmar Vatten och Kalmar flygplats har beställt och ska börja använda sig av systemet inom kort, allt för att klara av en eventuell krissituation, när till exempel telefonnätet är utslaget.

Men räddningstjänsterna i Mönsterås, Nybro, Emmaboda och Torsås har köpt in delar av systemet, men där används det idag i väldigt begränsad utsträckning.

Polisen i länet, och räddningstjänsten i Kalmar kommun, är de två aktörer i länet som idag använder Rakelsystemet fullt ut.

2010 ska rakelsystemet var utbyggt i hela sverige, och sedan hoppas Stefan Kvarnerås verksamhetschef för rakel på myndigheten för samhällsskydd och beredskap att alla ska ansluta sig.

- Vi hoppas att det ska vara löst någon gång 2011-2012. Då ska det vara fullt fungerande för alla säger Stefan Kvarnerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".