Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd dieselskatt hot mot lantbruket

Publicerat tisdag 10 mars 2009 kl 15.58
Per-Göran Sigfridsson orolig bonde i Läckeby. Foto Sandra Skeppar

Höjda dieselskatter är en del i regeringens klimatproposition vilket oroar många jord- och skogsbrukare som är rädda för höjda kostnader.

Jord och skogsbrukare kan komma att få betala betydligt mer för sina koldioxidutsläpp i framtiden.

Höjda dieselskatter är en del i regeringens klimatproposition som långsiktigt strävar efter ett fossilfritt energisamhälle.

LRF:s ordförande menar att skattetrycket för näringen kommer att öka med över en miljard om förslaget går igenom och kallar det hela för ”en krigsförklaring mot de gröna näringarna”.

Per-Göran Sigfridsson som både är grisproducent och växt- och skogsodlare i Läckeby norr om Kalmar håller med.

- Det här innebär ju en kostnadshöjning i min verksamhet. Jag måste ju fundera på varje insats jag gör i mitt lantbruk om det är ekonomiskt rätt och riktigt, säger han.

Han tycker inte heller att det är bra när man skiljer på olika branscher och här särbehandlar till exempel gruvnäringen och flyget som inte berörs på samma sätt.

Dessutom ser han att Sverige kommer att få det svårare att stå emot konkurensen från övriga Europa när det gäller livsmedelspriser, då den nya koldioxidskatten innebär en skattehöjning på drygt 20% för en enskild bonde.

Även om han tycker att jord och skogsbrukarna ska dra sitt strå till stacken i klimatfrågan så tror han det blir svårt att möta regeringens krav på ett fossilfritt energisamhälle, då allternativen saknas i dagsläget.

Att spelreglerna nu presenteras flera år i förtid gör enligt Per-Göran ingen skillnad.

- Man kan ju inte säga att om några år kommer förändringen men vi vill inte vara med och förändra fram tills dess.

Han menar att om marknaden inte hittar någon intäkt fram till dess förändringen sker så blir det ett moment 22. För om ingen satsar förrän intäkterna finns så kommer ingen utveckling att ske under tiden.

- På sikt gör det att en hel del lantbrukare lägger av för man tycker att det här blir inte roligt längre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".