Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allergivarning förvirrar

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 05.46
Allergivarningar allt vanligare

Det blir allt svårare för den som är allergisk att hantera sin kost när fler produkter märks med texten ”kan innehålla spår av”. När ska en allergiker reagera och avstå från att äta ?

Det blir allt svårare för den som är allergisk att hantera sin kost när fler produkter märks med texten ”kan innehålla spår av”.

Anledningen är att det inte finns några egentliga regler för hur stor dos av ett spårämne en produkt får innehålla, innan den bör märkas med ”kan innehålla spår av”.

Regler ska arbetas fram av Livsmedelsverket som tillsammans med andra organisationer har testat allergiker sedan 1995 för att kunna avgöra hur liten dos av ett spårämne som krävs för att de ska få en allergisk reaktion. Men processen är långsam och under tiden skyddar allt fler matproducenter sig själva genom att pryda sina produkter med varningstexten.

Börje Fransson som är ordförande för Astma- och allergiföreningen i Kalmar tycker att allergikerna har det svårt  när de ska avgöra vad de kan eller inte kan äta.

- Leverantörerna är väldigt försiktiga och tycker att det är skyddade genom att skriva dit varningstexten och den konsument som är väldigt allergisk måste ta varningen på allvar och inte chansa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".