Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få vet vad barnen gör på nätet

Publicerat tisdag 17 mars 2009 kl 16.34
Illustration: Simon Leijnse

Vet du vad ditt barn gör på nätet? Svenska föräldrar vet minst om vad deras barn gör på internet.

Bara drygt hälften, 58 procent, har koll på vad barnen sysslar med på nätet, visar en internationell studie.

-Att släppa barnen fria på internet är att göra dem en björntjänst, säger Per Hellqvist, föräldraombudsman vid Riksförbundet Hem och Skola.

Han är också säkerhetsexpert på företaget Symantec som ligger bakom undersökningen som gjorts i tolv länder bland drygt 9 000 personer, varav 6 427 vuxna och 2 614 barn i åldrarna 8-17 år.

I Australien säger sig hela 86 procent av föräldrarna ha koll på barnens förehavande på nätet. I Storbritannien och Tyskland är siffran 81.

-Det kan vara så att svenska föräldrar har insett hur svårt det är att veta vad barnen gör på nätet, säger Per Hellqvist till TT.

Nästan 40 procent av de svenska barnen uppger att de inte har några regler kring användningen av internet. Samtidigt tycker en tredjedel av föräldrarna att det kan vara svårt att sätta upp regler eftersom fenomenet inte fanns när de själva växte upp.

Över hälften av de svenska föräldrarna (53 procent) rapporterar att deras barn använder internet hos en kompis. Globalt är den siffran bara 22 procent.

-Det gör givetvis användandet väldigt svårt att kontrollera för svenska föräldrar, konstaterar Per Hellqvist.

Jämfört med det globala snittet (21 procent) är det dock fler svenska föräldrar (35 procent) som anger att de kommit på sina barn med oacceptabla aktiviteter på internet.

De svenska ungdomarna umgås i högre grad med vänner på nätet än i andra länder - 8,7 timmar i veckan jämfört med snittet på 5,1. Drygt var tionde svenskt barn tillbringar över 20 timmar i veckan på att umgås via internet, bara Brasilien ligger högre.

Anders Edholm/TT

Fråga

Tips till föräldrar:

Var inte rädd för datorn eller internet. För dig handlar det om att utöva ett gott föräldraskap, att vara närvarande och engagerad. Inte om att vara dataexpert.Se internet som en aktivitet, precis som fotboll, simning, balett eller körsång.Som förälder är det du som betalar, bestämmer och - bär ansvaret. Sätt upp tydliga regler för användandet.Fråga utan att snoka. Om du visar ett äkta intresse utan att inkräkta på integriteten, kommer barnet att berätta och visa vad han eller hon gör på nätet.Kolla vilka sajter barnet vistas på. Registrera dig själv som användare, surfa runt och bilda dig en egen uppfattning om webbplatserna. Ju mer du känner till, desto mer kan du också hjälpa barnet att undvika faror.

Källa: skyddadittbarn.nu (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".