Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MÖNSTERÅS

Allt fler arbetsplatser blir rökfria

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 15.39
Cigarretter allt ovanligare på länets arbetsplatser

Kalmar län går mot allt fler rökfria arbetsplatser när landsting och flera kommuner väljer att införa rökningsförbud på arbetstid.

Barbro Johansson arbetar som tandsköterska på Folktandvården i Mönsterås. Hon var en storrökare men sedan kom policyn från landstinget i Kalmar län som innebar att hon var tvungen att byta arbetskläder och stämpla ut om hon ville gå iväg för att röka. Besväret innebar att hon började trappa ner på rökningen och idag har hon ändrat uppfattning om policyn. 
- Jag är själv storrökare och har varit det i många år och på grund av det här har jag själv kunnat trappa ner med rökningen. Nu får jag inte längre röka på jobbet och där tillbringar jag ju min mesta tid.
Landstinget i Kalmar län och Mönsterås kommun är bara några av de som har restriktioner mot rökning på arbetstid. I bland annat Kalmar kommun och Oskarshamn bearbetas förslaget.
Många kommuner och även i landstinget erbjuds hjälp till dem som vill sluta använda cigaretter eller annan tobak genom kurser i tobaksavvänjning.

Rökpolicy i länets kommuner

Mönsterås: Har en policy som innebär ett förbud mot rökning på arbetstid. Målet är att samtliga anställda ska vara rök- och tobaksfria och hjälp erbjuds.

Nybro: Har en policy som innebär att man inte får röka på arbetstid.

Hultsfred: Har en policy där personal uppmuntras att sluta röka. Hjälp till de som vill sluta röka erbjuds.

Emmaboda: Har en policy som sattes för ett år sedan. Den innebär att kommunen strävar efter en tobaksfri arbetsmiljö men det finns inget förbud för rökning på arbetstid.

Vimmerby: Har en policy som innebär förbud mot rökning på arbetstid.

Kalmar: Förslag om policy bearbetas. Förslaget innebär bland annat att rökning förbjuds på arbetstid och hjälp ska erbjudas till de som vill sluta använda tobak.

Oskarshamn: Ingen policy men det finns som förslag. Kommunen hoppas på att ha tagit fram ett förslag efter sommaren.

Borgholm: Ingen policy för användning av tobak.

Mörbylånga: Ingen policy för användning av tobak.

Västervik: Ingen policy för användning av tobak.

Högsby: Ingen policy för användning av tobak.

Torsås: Ingen policy för användning av tobak

Landstinget i Kalmar län: Har en policy för tobak som bland annat innebär förbud mot rökning på arbetstid. Hjälp ska erbjudas den som vill bli rök- och tobaksfri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".