Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönsaker ökar cancerrisk för rökare

Publicerat torsdag 16 april 2009 kl 05.07

För rökare som äter mycket frukt och grönsaker ökar risken för grovtarmscancer jämfört med rökare som äter lite av detsamma. Det visar en omfattande forskarstudie från det nederländska hälsoinstitutet RIVM.

Att äta morötter, äpplen och andra grönsaker och frukter är sedan länge vedertaget som hälsosamt och förebyggande mot flera cancersjukdomar. Men för den som röker regelbundet kan det alltså vara annorlunda.

Detta enligt studien, där en halv miljon människor i tio europeiska länder, inklusive Sverige, frågats ut om mat- och rökvanor under drygt åtta år och som nationella hälso- och miljöinstitutet, RIVM, i Holland gjort.

Resultatet slår fast att ickerökare som äter runt ett halvt kilo grönsaker och frukt varje dag minskar risken att utveckla grovtarmscancer med 20-25 procent jämfört med de som bara äter en tredjedel så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".