Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öland

Ja eller nej - hopp eller rädsla

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 17.11
Illustration: Simon Leijnse

Två dagar innan valet om Öland ska gå mot en kommun eller vara kvar som idag så fortsätter argumenteringen för och emot.

Många är rädda för att den egna orten ska bli lidande av en sammanslagning. Men ja-sägaren moderaten Henrik Yngvesson tycker inte det finns någon anledning till oro.

- Tvärtom så blir det lättare att se dom mindre orterna, säger Yngvesson som räknar med att bypolitiken blir mindre vid ett enat Öland.

Flera av argumenten mot en sammanslagning hörs från Yngvessons egen kommun - Mörbylånga - deras ekonomi är bättre - och skatten lägre - dom vill inte ta sig an Borgholms problem - och samma argument fast tvärtom hörs från nej-sägare på norra sidan - där Kristdemokraten Åke Nilsson från Pärsnäs nämner Mörbylångas outbyggda vattenledningsnät österut.

- Det vill jag inte att Borgholms skattebetalare får betala.

Samarbete ett måste

Ja-sägarna vill att alla ölandsbor vänder upp blicken och inser att Öland måste samarbeta för att öveleva - och att pengarna räcker till mer om kommunförvaltningarna slås ihop - Men Åke Nilsson är skeptisk.

- Jag tror inte så mycket på den där samordningen mellan kommunerna för näringslivskontoret slog vi ihop för något år sen och det har blivit fler folk istället.

En annan fråga som ofta kommer upp är vem som vinner kampen om kommunhuset. Båda är svaret från Henrik Yngvesson.

- Vi har två fungerande stads och kommunhus och kommer behöva nyttja båda två. Själva kommunala ledningen kommer behöva sitta på ett.

Gräns mellan rädsla och hopp

Det går att skönja ett tydlig gräns mellan rädslan för att förlora det som är - och hoppet om att vinna något nytt - mellan nej-sidan - och ja sidan. Och Henrik Yngvesson hoppas att en sammanslagningen en gång för alla gör att den gamla tvisten mellan norr och söder försvinner.

- Det blir en "vi och dom"-känsla och det hoppas jag vi kan komma ifrån genom att göra Öland till en kommun.

Men Åke Nilsson tror det går att få bort konflikten ändå.

- På sikt kan vi arbeta bort den även om vi är två kommuner, hoppas jag.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".