Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Mörk jobbmarknad med ljusglimtar

Publicerat tisdag 9 juni 2009 kl 13.26
1 av 2
2 av 2
Graf över antalet anmälda lediga platser i Kalmar län

Kraftigt minskad efterfrågan och därmed minskad sysselsättning. Så sammanfattar länets arbetsförmedlingar situationen i den senaste prognosen över arbetsmarknaden över år 2010. Men man ser också en ljusning.

Samtidigt som den minskade efterfrågan ser man dock en ljusning. Länets företag har börjat visa en optimism då många tror att botten är nådd. De ser istället en viss ökning av efterfrågan på deras tjänster.

Statistiken att av de drygt 1000 personer i länet som varslades under slutet av 2008 - fick hälften behålla jobben eller har fått nya jobb.

- Jag tror vi överlever sommaren på ett bra sätt och sedan kommer vi se hösten an, säger Eva Hansson Thörngren som har områdes ansvaret för arbetsförmedlingen i södra delen av länet.

Enligt prognosen kommer arbetslösheten i länet i slutet av 2010 uppgå till 7500 personer, och det är också då som prognosen räknar med att arbetslöshetssiffrorna ska vända nedåt igen.

Hasse Carlsson
hasse.carlsson@sr.se

Brist- och överskottsyrken

Efterfrågade yrken
- lätt att få jobb inom:

Civilingenjör - bygg, Byggnadsingenjör/Byggnadstekniker, VVS-ingenjör, Servicetekniker IT, Läkare, Specialistläkare, Specialistsjuksköterska, Receptarie, Veterinär, Specialpedagog, Förskollärare, Redovisningsekonom, Lackerare, Lastbilsmekaniker, Golvläggare.

Överskottsyrken
- svårt att får jobb inom:

Personlig assistent, Barnskötare, Vårdbiträde, Gymnasielärare i historia/matematik, CNC-operatörer, Verktygsmekaniker/ -makare, Maskinoperatör, Montör el-tele/metall - gummi och plast, Informatör, Administratör/sekreterare/receptionist, Försäljare inom dagligvaror & fackhandel, Vaktmästare, Grovarbetare – bygg, Lagerarbetare, Städare/lokalvårdare

Värt att notera, säger Maria Stegfors vid Arbetsförmedlingen, är att de efterfrågande yrkena, så kallade bristyrken, är yrken som till största del kräver hög utbildning medan de arbeten som är svåra att få är arbeten som inte kräver längre utbildning i lika hög grad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".