Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oskarshamn

Markägare besvikna på SKB

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 15.48

Många av de 17 markägande familjerna i Laxemarområdet norr om Oskarshamn, där kärnavfallet skulle grävts ner, känner sig lurade på ersättning från SKB.
- Vi för fortfarande samtal med markägarna, säger platschefen på SKB.

Även SKB inte skulle köpa deras mark så hade de ändå lovats ersättning med tio procent av marknadsvärdet, i en form av handpenning. Men kanske det inte blir nånting.

John Ivar Andersson i Laxemar, som skrivit på ett köpeavtal att han gick med på att sälja 22 hektar skog känner sig lurad.

- Vi hade väntat oss att SKB skulle står för det de har lovat, både skriftligt och muntligt, säger John Ivar Andersson i Laxemar. Jag tycker de har svikit oss.

Markägarna har fått ersättning för olika intrång, borrplater och vägar till exempel. Men enligt många markägare hade man också lovats viss ersättning för själva marken, även om slutförvaringen inte hamnade i Oskarshamn och någon försäljning inte blev aktuell. Många markägare försenades, och en del vägrade skriva på, så SKB skrev aldrig på köpeavtalet. Enligt markägarna skulle de ändå få en viss ersättning.

Sista ordet inte sagt

På företaget Svensk Kärnbränslehantering (SKB) anser man inte att sista ordet ännu är sagt när det gäller om markägarna i Laxemar ska ha ersättning eller ej, även om företaget nu inte behöver köpa marken för djupförvaret.

- Vi för fortfarande samtal med markägarna om den här frågan och så länge det sker vill jag inte kommentera den här diskussionen, säger Olle Zellman platschef på SKB för Sveriges Radio Kalmar. Men nån överensskommelse med markägarna om att de skulle få ersättning även om de inte sålde finns inte säger han.

John Ivar Andersson i Laxemar säger dock att allt gått ut på att de skulle få tio procent av marknadsvärdet även om inte marken såldes. Vi hade löften om det säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".