Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Förhoppning om vårdvalslösning

Publicerat fredag 28 augusti 2009 kl 16.55

Landstingspolitikerna närmar sig långsamt en lösning för hur länets variant av det nya vårdvalet ska se. Efter dagens möte kvarstår förhoppningen om att de ska ha enats till landstingsstyrelsen om ett par veckor.

En av knäckfrågorna är kravet på hur många allmänläkare som en vårdcentral ska ha anställda.

Eftersom landstingets egna vårdcentraler idag har ett bredare uppdrag än de privata talar allt för att kraven för dom privata framöver kommer skärpas.

Som det ser ut nu väntas det till exempel krävas att de också tar hand om dom uppgifter som distriktssköterskorna utför på vårdcentralerna idag.

När landstinget inför vårdval nästa år - eller hälsoval som det ska heta här - kommer vem som helst som uppfyller de grundläggande kraven få starta en vårdcentral.

Kraven kan vara till exempel att de har en allergiutbildad sjuksköterska, att de har kompetens att jobba med förebyggande hälsovård, men också att de bedriver distriktsvård, ett uppdrag som hittils bara landstingsdrivna vårdcentraler behövt ansvara för.

Som diskussionerna ser ut nu, erfar SR Kalmar, kommer det däremot inte krävas att en vårdcentral ansvarar för barnhälsovård, vilket det blivit krav på i till exempel vårt grannlän Kronoberg.

Detaljerna för hälsovalet väntas bli klara först i slutet av året. De privata vårdcentraler som finns idag påverkas inte omedelbart av beslutet eftersom dom har gamla avtal som löper ut som tidigast 2011.

Många länsbor kommer heller inte märka av den nya vårdvalsreformen när den träder i kraft vid årsskiftet eftersom Kalmar län sedan länge har ett system som påminner om det nya.

I Kalmar län har vi nämligen redan idag ett system där vi kan lista oss på vilken vårdcentral vi vill, till skillnad från de flesta andra landsting som först nu inför den valfriheten. Här i länet avgör också redan antalet listade patienter, liksom antalet besök, hur mycket pengar en vårdcentral ska få.

Nyheten här kommer främst bli att konkurensen släpps fri. Hur många nya privata aktörer som kommer dyka upp när politikerna inte längre kan neka någon som uppfyller kraven vet ingen. Klart är bara att landstinget inte kommer ha ett system liknande det som Stockholms läns landsting införde och som gjorde det lätt att tjäna snabba pengar på att bara ta hand om dom "lättare patienterna".

I Kalmar läns landsting förbereds för flera olika viktningar och mått som ska garantera att dom som tar hand om patienter som kräver mer tid också får mer ekonomisk ersättning för det.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".