Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Kodord: Mobil polis och samarbete

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 13.38
1 av 2
Kent Ackrell, polis i Gamleby, tror att stora värden går förlorade. Foto: Lennart Ackling
2 av 2
Kartan i "Översyn av Polismyndighetens lokalbehov". Polisstationer ska finnas i centrum av varje utryckningsområde. Bild: Polisen

En mobil polisstation utanför mataffären någon gång i veckan, det kan bli ersättningen för en nedlagd polisstation på vissa orter. I det presenterade förslaget ingår också ett ökat samarbete över länsgränserna.

De orter som blir av med sina polisstationer, om polisstyrelsen går på det utredningsförslag SR Kalmar berättade om i morse, ska inte bli helt utan service.

Istället föreslås att mobila polisstationer, alltså en polisbuss med personal ska åka mellan orterna och stå står uppställd utanför affären i Torsås, Färjestaden, Mörbylånga, Högsby, Mönsterås eller Gamleby, någon gång i veckan.

Enligt förslaget ska två såna här mobila polisstationer köpas in.

Rikspolisstyrelsen har utsett en samordnare som ska utreda hur polisen i Kronoberg och Kalmar ska kunna samarbeta mer.

En förutsättning för att förslaget om förändrad polisstationsstruktur ska bli verklighet är nämligen att poliserna oftare åker över länsgränserna.

I förslaget från polisen i Kalmar pekas Åseda i Kronbergs län ut som lämpligt för att ha en ny polisstation som skulle kunna underlätta utryckningar till Virserum till exempel. I gengäld föreslås Emmaboda kunna hjälpa delar av Kronoberg och Blekinge län.

Samordnaren, Seppo Vouri, säger att han precis börjat sitt arbete. Utredningen om hur ett samarbete skulle fungera bättre ska presenteras senast den 15 december.

Gamleby är en av de orter som kommer att mista sin fasta polisstation om förslaget blir verklighet. Ungdomspolisen där, Kenth Ackrell, säger att man kommer att gå miste om det värdet i kontakter och kännedom som byggts upp.

- Jag förstår att man måste spara, säger Kenth Ackrell, men jag tror inte att man sparar på det här. I slutändan kommer man förlora mycket. Kriminaliteten kommer att öka.

Förslaget som kommer behandlas på polisstyrelsens möte på fredag bygger på en utredning som operativa chefen vid polisen i Kalmar län Ulf Eriksson har gjort och han menar att det inte finns någon anledning till oro eftersom pengarna som man får loss när man gör sig av med lokaler ska användas till just ungdomspoliser, bland annat i Gamleby där det fortsatt ska finnas två ungdomspoliser, även om dom inte får ha en lokal där utan måste utgå från Västervik.

Leif Johansson
leif.x.johansson@sr.se
Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".