Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västervik

God kvalitet på mindre skolor

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 04.47
Basketspel i Hjorteds skola. Foto: Sigrid Ingesson

När eleverna blir färre väljer många kommuner med dålig ekonomi att lägga ner mindre skolor men i Västervik har man valt att gå en annan väg och behålla småskolorna trots väldigt få elever. De små skolorna i Västervik håller hög kunskapsnivå, till skillnad från kommunen i övrigt.

En sådan skola är Hjorted där går det idag 26 elever från Förskoleklass till 6:an.

-Det är bra för vi är så några, då känner man alla, säger Linnea Edvardsson som går i sexan.

Eleverna i Hjorted skola verkar trivas. De 26 elever som går från förskoleklass till 6:an har gott om utrymme på skolan. Förr var det högstadium här och bara i början av 2000 var de eleverna minst dubbelt så många. Elevantalet har sjunkit kraftigt de senaste åren och det tillsammans med försämrad ekonomi har gjort att Västerviks kommun dragit ner på antalet tjänster i skolan. Förra året försvann en halvtidstjänst från mellanstadiet och nu är Susanne Israel ensam lärare på mellanstadiet.

-Med tanke på att det är barn som ska förberedas inför högstadiet så är det inte bra att bara ha en pedagog, säger hon.

Men det är inte bara eleverna som drabbas av det här. Ensamarbete och ökad stress blir konsekvensen för de två lärarna på skolan. Och Susanne Israel tycker att smärtgränsen snart är nådd.

Många andra kommuner i länet har valt att lägga ner mindre skolor, men i Västervik har man istället behållit skolor med till exempel 15 barn eller som i Hjorted 26. För även om det kan spara pengar på längre sikt är inte nedläggning något som sparar pengar för samhället i sluändan. Det säger Mats Hugosson (C) som är barn- och utbildningsnämndens ordförande.

-På kort sikt kan man säkert göra en kostnadsbesparing, men på längre sikt kan det bli dyrare. Folk kanske inte flyttar till kommunen och man kan drabbas av utflyttning och då tappar man skatteunderlag, säger han.

I Västervik har man fler lärare än genomsnittet i Sverige, men det finns problem. Många elever har inte tillräckliga kunskaper både på mellanstadiet och på högstadiet, något som skolinspektionen sagt att man måste åtgärda. Men det är inte på de små skolorna som eleverna har för låg kunskapsnivå, där har eleverna ganska bra resultat.

-Det viktigaste är att de skolor vi har, har en bra kvalitet för man kan få andra effekter i samhället som gör att det ändå blir en kostnadsfördyring, säger Mats Hugosson (C).

Sigrid Ingesson

sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".