Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gotland/Oskarshamn

Naturgas alternativ till färjetrafik

Publicerat fredag 15 januari 2010 kl 04.54
1 av 2
Foto: Roland Hejdström / Destination Gotland
2 av 2

Att kräva att framtidens färjor i Gotlandstrafiken använder flytande naturgas istället för diesel är fullt rimligt. Det tycker forskaren Hulda Winnes som är doktorand i sjöfart och marinteknik på Chalmers tekniska högskola. Hon stödjer därmed Rikstrafikens förslag om tuffare miljökrav på färjorna.

– Det är nog ett bra alternativ till dagens bränsle. Det som är problem med naturgas är infrastrukturen, att det inte finns i alla hamnar, säger hon.

Rikstrafikens rapport med förslag på hur Gotlandstrafiken ska se ut i framtiden utgår från att påverkan på miljön måste minska och därmed utsläppen från fartygsbränslet.

Ett av förslagen är här att byta bränsle till flytande naturgas, vilket Rikstrafiken bedömer skulle minska växthuseffekten och koldioxidutsläppen med 30 procent. Men den siffran kan vara väl positiv menar Hulda Winnes. För även om det sker en utsläppsminskning, så blir det samtidigt en ökning av metan-gas, som också är en gas som påverkar uppvärmningen och klimatet.

– Nettoeffekten blir inte så stor. Om man ser ur växthuspotential i atmosfären, ger inte naturgas så stor skillnad. 

Men ett byta från diesel till naturgas ger andra goda effekter eftersom det blir mindre utsläpp av kväve och svavel. Och det är det som gör att naturgas är ett bra alternativt bränsle.

– Det är stora fördelar med den ändå, säger hon.

Men än så länge är det här fortfarnade en ganska ovanlig teknik som används av få fartyg och dessutom är det idag bara Nynäshamn som har tankställe för flytande naturgas. Så det krävs en hel del investeringar, både i nya fartyg och nya tankställen.

– Sedan ska man inte glömma att det är ett fossilt bränsle. Men har man infrastrukturen på plats kan man eventuellt ersätta den med biogas, om den skulle finnas i stora mängder i framtiden.

SR Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".