Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Misterhult

Skyddet för naturen ska stärkas

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 09.40

Länsstyrelsen vill utöka skyddet för naturreservatet Misterhults skärgård i Oskarshamns kommun.

Det ökade skyddet ska ske genom en förändring av skötselplan och översyn av reservatsreglerna. Förändringarna berör framförallt markägarna, men också allmänheten och det rörliga friluftslivet.

Misterhults skärgårdsreservat bildades på 60-talet och enligt länsstyrelsen är det dags nu att öka skyddet genom att se över reglerna

Bakgrunden är bland annat en nyckelbiotopsundersökning som visar på områden i reservatet med mycket höga naturvärden, gamla skogar och sällsynta och hotade arter och där länsstyrelsen nu vill inskränka skogsbruket, och kommer då att förhandla med markägarna om ersättning.

Samtidigt med de här inskränkningarna moderniseras och uppdateras också själva reservatsföreskrifterna, vilket innebär ytterligare en del inskränkningar och krav på markägarna.

Vidare föreslås nya ordningsregler för allmänheten, bland annat:

  • det blir förbjudet att köra fortare än 15 knop utanför allmän farled
  • framföra vattenskoter, eller att åka vattenskidor
  • tälta mer än högst ett dygn på samma ställe
  • förtöja aller ankra båt i samma naturhamn mer än två dygn i följd

Roland Persson på länsstyrelsen säger till P4 Kalmar att man vill styra upp allemansrätten som idag inte är riktigt tydlig i lag. Men hela förslagspaketet ska nu ut på remiss innan beslut tas.

Lennart Ackling
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".