Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fokus 20 januari 2010

Bakterier nyttigt i maten

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 05.48
Lektion i nutrition och livsmedelskunskap på Linnéuniversitet. Foto: Erika Norberg/SR

Bakterier i maten kan bli allt vanligare i framtiden i form av mjölksyrebakterier som är bra för matsmältning och immunförsvaret. Linnéuniversitetet i Kalmar ska bli ett centrum för utbildning i bakteriehanteringen.

Vid Linnéuniversitetet i Kalmar utbildas studenter i traditionella metoder för tillverkning av surdegsbröd, surkål och egen yoghurt, samtidigt som de lär sig hantera storskalig livsmedelsproduktion.

Anna Blücher som är ansvarig för programmet för Nutrition och Livsmedelsvetenskap, tror att studenternas kunskaper kan göra stor nytta för svensk livsmedelsindustri:

 - Jag hoppas mina studenter genom att lära sig det här kan gå ut till livsmedelsföretagen och jobba med det här så vi får se fler produkter av den här typen.  

- Jag tror den stora hälsotrend som finns bäddar för en framgång för syrad mat säger Anna Blücher.

Erika Norberg
erika.norberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".