Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stärkt djurskydd uteblev

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 03.00

Den omfördelning av pengar som skulle stärka djurskyddet blev inte vad många länsstyrelser hade hoppats på. Nu kommer kritik från flera län. De resurser man har för att se till att djuren har det bra räcker inte till.

– Vi riskerar att missa dåliga djurhållningar. Jag tror inte att antalet människor som missköter djur blir fler bara för att vi inte gör kontroller. Men vi riskerar att missa dem som gör det, och då kan vi inte rätta till problemen, säger Jörgen Wehre, länsveterinär i Kalmar län.

För ett år sedan tog länsstyrelserna över ansvaret för djurskyddet från landets kommuner. Nu skulle djurtillsynen bli bättre, men på många håll blev det tvärtom.

Pengarna fördelades mer på antalet invånare än på hur många lantbrukare varje län har. Det gjorde att många län knappt hann med de mest nödvändiga inspektionerna.

När debatten om vanskötta grisar pågick som mest i höstas lovade jordbruksministern att djuren skulle få det bättre. Pengarna skulle nu fördelas om enligt ett förslag från Jordbruksverket som skulle ge län med många lantbrukare mer pengar.

Men när den nya fördelningen nu är klar får många län betydligt mindre än vad som kom fram i Jordbruksverkets utredning.

– Jag tycker att länsstyrelsen i Kalmar är grundlurad från början, säger Jörgen Wehre.

Den uppfattningen delas av flera län. I exempelvis Halland, där Dag Hultefors är länsveterinär, hade man räknat med ett tillskott på tre miljoner, men tillskottet blev istället drygt en halv miljon kronor.

– Jag är besviken på att det inte blev mer. Vi hade behövt väsentligt mycket mer för att kunna utföra vårt uppdrag på ett riktigt sätt, säger Dag Hultefors.

Att omfördelningen inte gav det tillskott som många län hade räknat med, beror enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) på att hundar, katter och andra sällskapsdjur också ska kontrolleras. Därför är det inte möjligt att som Jordbruksverket enbart utgå från hur många bondgårdar varje län har.

Om pengarna inte räcker så får länsstyrelserna fördela om inom sin befintliga verksamhet, säger han.

– De får en stor påse pengar, och har att fördela den påsen med pengar på de uppgifter som man har att följa. I den ingår som en viktig del att följa upp djurskyddskontrollerna i landets olika delar, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.


David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Sigrid Ingesson, SR Kalmar
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".