Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hultsfred

Partistöd till SD stryps

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 14.43

Politikerna i Hultsfred föreslår nu nya regler om partistöd. Konsekvensen kan bli att kommunenas Sverigedemokrater blir utan en del av sitt partistöd i år. Båda av Sverigedemokraternas stolar i kommunfullmäktige gapar nu tomma där efter ett avhopp i höstas.

Diskriminering tycker Mattias Bäckström Johansson, sekreterare i Sverigedemokraterna Oskarshamn/Emådalen.

-Det är ju pengar som vi har rätt till när det gäller den innevarande mandatperioden, säger han.

Tre av de nio stolar som Sverigedemokrater i länets kommunfullmäktige är nu tomma. I Nybro där sd fick ett mandat har ingen varit aktiv - och där har heller inget partistöd betalats ut till partiet efter ett beslut i kommunfullmäktige där.

Sveriges kommuner kan själva besluta om omfattningen på partistödet, men det måste vara lika för alla partier, enligt kommunallagen.

I Hultsfred där Sverigedemokrater fick två mandat har man nu ingen representant i fullmäktige. I höstas hoppade den person som suttit på ett av mandaten av efter att ha närvarat på färre än hälften av fullmäktiges möten. I vår granskning av Sverigedemokraterna i länet visar det sig att låg närvaro på fullmäktiges möten inte är ovanligt. Även i Högsby har de två ledamöterna ofta varit frånvarande. En av dem var borta på över hälften av mötena under 2008 och 2009. I Kalmar och Oskarshamn däremot, där Sverigedemokraterna också har mandat, har ledamöterna oftast varit närvarande på mötena.

I Hultsfred kommer partiet få ut ett grundpartistöd för i år på drygt 13000 kronor medan kommunen vill frysa inne de dryga 6000 kronor som partierna får per mandat. Förslaget innebär också att allt stöd efter valet ska dras in om ett parti saknar politiker på fullmäktigestolarna.

Och att så många som en tredjedel av länets invalda sverigedemokrater inte sysslar med kommunpolitik längre har sina förklaringar säger Mattias Bäckström Johansson.

-Många personer har ingen politisk erfaranhet. Sen som Sverigedemokrat är det många som har varit utsatta för gliringar och att andra politiker inte hälsar eller tar i hand. Till slut har de tröttnat och hoppat av, säger han.

Sigrid Ingesson

sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".