Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet i Högsby

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 10.21

Så här svarade Vänsterpartiet i Högsby på våra frågor.

1. Vilken är den viktigaste åtgärden för integration mellan invandrare och svenskfödda i Högsby kommun?

Ungdomsaktiviteter, kulturevenemang och kursverksamhet.

2. Bör kommunen verka för att slå sig samman med någon annan kommun? Motivera svaret!

Till att börja med bör kommunen samarbeta med andra kommuner där det är möjligt. Längre fram kan det visa sig att det är verksamhets-  och kostnadsmässigt motiverat med en sammanslagning. Förhoppningsvis kan det ske en förändring av demografin till det bättre längre fram. Det finns naturligtvis gränser för när man kan hålla en helt egen kompetens på alla områden.

3. Bör kommunen införa en garanti för att äldre par ska kunna fortsätta bo ihop på ett äldreboende även om vårdbehovet är helt olika?

Det bör hellre formuleras som en policy. Då det är möjligt och båda två i paret önskar detta bör man söka en sådan lösning. Det går emellertid att föreställa sig att det ibland inte kan vara möjligt. Då bör man ändå försöka se till att de träffas så ofta det går.

4. Bör den politiska organisationen i Högsby med utskott förändras på något sätt:  I så fall - hur?

Vi har nyligen medverkat till en mindre förändring. Behoven kan nog se annorlunda ut i framtiden. Vi kommer naturligtvis medverka till lösningar som är kostnadseffektiva men också så långt möjligt tillgodoser samhällsservicen och en god demokratisk tradition.

5. Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden för att vända den negativa befolkningstrenden?

Skapa möjligheter för unga familjer att bo kvar i Högsby kommun. Att goda kommunikationsmöjligheter finns kvar och utvecklas mot centralorterna. Det går att erbjuda exempelvis studerande bra hyresvillkor, det gör man exempelvis i Emmaboda. Där har även erbjudits årskort till studenter på KLT. Det bör vara en kombination av flera åtgärder, så frågan är felaktigt ställd.

6. Kan skattesatsen bestå?

Förhoppningsvis ska det gå att hålla en så låg skattesats som möjligt. Det är dessvärre förmodligen så att statliga transferringar är nödvändiga. Vissa verksamheter måste tryggas. Skattebasen har varit krympande. Det finns ärligen inget ja eller nej på en sådan här fråga.

7. Vilken  sektor i kommunen vill ert parti prioritera mest kommande mandatperiod?

Den mjuka sektorn; Skola, vård och omsorg, sociala sektorn. Vi ska inte försumma något för den skull.

8. Vad kan det dras in på?

Helst inget mer nu efter den besparing som kommunen tvingats till.

9. Ska fler eller färre verksamheter konkurrensutsättas? Motivera!

Jag kan inte för närvarande se att några ytterligare verksamheter som kommunen driver skulle må bra av att konkurrensutsättas. Det kan i förlängningen leda till dyrare och sämre service för invånarna.
Har någon bra idéer bör det naturligtvis tas upp till prövning och fri etableringsrätt har vi ju så länge lagar och förordningar följs. Högsby kommun är till ytan stort och därför kan man tänka sig olika lösningar eventuellt i samarbete om upphandling med andra kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".