Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet i Mönsterås

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 10.31

Så här svarade Miljöpartiet i Mönsterås på våra frågor.

1. Kommunens skolelever gör sämre resultat än i många andra kommuner. Vilken är den enskilt viktigaste åtgärden för att kvalitén på skolan ska öka?

Långsiktigt tänkande och planering är väsentligt men saknas idag. Resurser ska inte enbart tillföras under valår utan kontinuerligt utifrån de behov som föreligger. Det är ytterst angeläget att det finns tillräckligt med personal och att vi satsar ytterligare på elevvårdande verksamhet. Vi behöver anställa fler kuratorer i skolan!

Även skolorna behöver rustas upp och vi behöver uppmärksamma och bli bättre på att arbeta med elever som är behov av hjälp och stöd, liksom aspekten mobbning. Ytterligare medel till fortbildning av personal bör därtill tillföras.

2. Kan kommunen lämna pargaranti, att äldre kan garanteras att få dela rum på äldreboendet, oavsett hur deras vårdbehov är?

Nej, men hänsyn försöker tas i varje enskilt fall utifrån de behov och önskemål vilka föreligger. Och flexibiliteten är stor då det gäller att lyssna in och erbjuda det som efterfrågas. Hittills har de önskemål som uppkommit kunnat tillgodosetts, varför det inte finns något behov av en speciell garanti. Beträffande Ekåsa i Fliseryd och Åshaga i Mönsterås, kan större lägenheter erbjudas om ett äldre par vill leva och bo ihop.

Vidare är det, enligt kommunens Socialchef, möjligt att ordna olika boenden för ett par på samma äldreboende om en sådan situation skulle kännas bra. I situationer där en part är dement och vårdbehovet stort kan situationen dock bli problematisk och då kanske det trots allt är bäst om paret inte bor ihop, en situation som man gemensamt försöker finna en bra lösning på.

3. Ska fler eller färre kommunala verksamheter konkurrensutsättas? Vilka i så fall?

Det viktigaste är innehållet i själva verksamheten, inte vem utföraren är. Kvalitén ska hålla en god nivå för kommuninvånarnas bästa. Då det gäller LOV:en, har majoriteten valt att konkurrensutsätta den verksamhet som fungerat bäst inom vård och omsorg; hemtjänsten. Ett något märkligt val kan tyckas.

Därtill anser jag av Vårdnadsbidraget, vilket en (!) familj använt sig av i Mönsterås kommun, är en onödig reform. Så vitt jag erfar är det inga verksamheter som bör konkurrensutsättas.

4. Vilket område vill ditt parti satsa betydligt mer på kommande mandatperiod än fallet varit fram tills nu?

En välfärd för alla genom satsningar på kommunal kärnverksamhet i form av vård, omsorg och skola, ekoturism, det småskaliga och nära såsom den lokala handeln och besöksnäringarna. Vi vill även underlätta den lokala upphandlingen och erbjuda lokalt producerad ekologisk mat inom äldrevård, barnomsorg och skola.

5. Vilket område vill ditt parti drar ner på?

Vi ogillar nedmonteringen av strandskyddet och anser tvärtom att det är angeläget att värna allemansrätten och den biologiska mångfalden. Och i kustzonen finns ett flertal rödlistade arter vilka riskerar att försvinna när strandskyddet nu urholkats.

6. Bör skattesatsen förändras? I så fall hur?

Ingen förändring i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".