Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet i Kalmar

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 10.43

Så här svarade Vänsterpartiet i Kalmar på våra frågor.

1. Vill ert parti öka satsningen på kommunens ytterområden? I så fall hur?

Med Kalmar menar vi hela kommunen, både tätorter och landsbygd. Vi ska garantera kommunal service även i våra ytterområden. Det gäller tomtmark, lägenheter, kollektivtrafik, skola, stöd till föreningsliv, osv. Vi har genom dialogmötena inventerat i princip alla ytterområden. Listan på vad som gjorts är lång. Vi kan nämna skollokaler i Ljungbyholm, sporthall i Trekanten, idrottsanläggning i Lindsdal och ridhus i Smedby. Vi vill fortsätta med satsningarna.

2. Ska valfrihetssystem, LOV införas inom hemtjänst och äldreomsorg?

Nej, Lov har väldigt lite med valfrihet att göra, utan är mer ett sätt att göra offentliga jobb privata. Det finns heller inte några krav på kollektivavtal, meddelarfrihet eller tidsbegränsade avtal. Verklig valfrihet handlar om att öka resurserna för den offentliga verksamheten så att den äldre på ett tryggare och friare sätt kan bestämma hur den avsatta tiden ska användas.

3. Ska fler kommunala verksamheter konkurrensutsättas?

Nej, det finns ingen mening med att flytta jobb från kommunen till det privata av ideologiska skäl. Då blir det inga nya arbetstillfällen. Vi vill satsa på att bygga ut den kommunala välfärdsverksamheten. Det finns exempelvis stora behov av fler lärare inom förskola/skola och mer personal inom äldreomsorgen. Gör vi det gemensamt kan vi använda pengarna mer rättvist och med full insyn och påverkan. Vi kan också komplettera med privata företag och organisationer som erbjuder alternativ som kommunen inte kan erbjuda. Kommunen är dessutom storbeställare av tjänster och varor från det privata näringslivet.

4. Vill ert parti öka andelen friskolor i kommunen?  På vilken nivå - grundskola eller gymnasieskola?

Nej, vi vill garantera en offentlig skola med hög kvalité, utan vinstintressen och spekulation. Vi är dock positiva till fristående skolor som innebär en ny pedagogik eller inriktning som kommunen inte kan erbjuda. Det kan t ex vara en Waldorfskola.  

5.  Vill ert parti införa flera kommundelsnämnder?

Nej, det räcker med Södermöre kommundelsnämnd, som har visat på flera nya positiva arbetssätt.

6. Bör skattesatsen förändras under mandatperioden? I så fall hur?

Vi ser inget behov av att höja skatten. Om ekonomin blir väldigt positiv och vi har nått önskad kvalité och omfattning av den gemensamma kommunala verksamheten, så kan vi sänka skatten.

7. Vilken är hjärtefrågan för ert parti i valet?

Garantera en väl utbyggd och rättvist fördelad gemensam välfärdsverksamhet, alltså en verklig valfrihet. Kultur- och föreningslyftet och klimaträttvisan är också viktiga frågor.

8. Ska Linnéuniversitets campus förläggas till Kvarnholmen? I så fall var?

Vårt grundförslag är att lokalerna ska förläggas till gästhamnsområdet och till området Malmen. Slutlig placering får beslutas efter den utredning som nu görs med alla berörda.

Det är viktigt att diskutera innehållet i utbildningar och ekonomi samtidigt som lokalfrågan diskuteras. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".