Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Folkpartiet i Kalmar

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 11.18

Så här svarade Folkpartiet i Kalmar på våra frågor.

1.  Vill ert parti öka satsningen på kommunens ytterområden? I så fall hur?

Vi har tidigare  föreslagit rabatterade tomtpriser för att sätta igång bebyggelse, och det har varit väldigt framgångsrikt. Sen gäller det att samutnyttja lokaler så att det finns mera pengar till fritidsledare och själva verksamheten för ungdomar.

Vi vill också ha trygghetsboenden i det egna området när man behöver det. Vi stöder också den landsbygdservice som finns för att t.ex. att affären ska få vara kvar.

Vi vill förändra pumplagen så att den lilla macken kan vara kvar i glesbygd. Bra kollektivtrafik, vägar, utfarter och möjlighet att parkera smidigt i centrum är också av betydelse för ytterområden.

Prioritera Vindkraft i A-lägen för minsta möjliga  påverkan i landskapsbilden.

I övrigt tror vi att även de som bor i ytterområden har behov av bra skola och samhällsservice, liksom övriga invånare.

2. Ska valfrihetssystem, LOV införas inom hemtjänst och äldreomsorg?

Det är en självklarhet  att få välja fritt och det har FP föreslagit i en motion för flera år sedan. En gedigen utredning är gjord här i Kalmar med pengar från regeringen så vi kan och vill införa eget val med hjälp av Lagen Om Valfrihet direkt. Kommunen sätter reglerna och medborgarna väljer utförare.

3. Ska fler kommunala verksamheter konkurrensutsättas?

Folkpartiet liberalerna anser att de kommunala verksamheterna mår väl av att jämföras med enskilda utförare. Samma kvalitet, samma regler och samma kostnader för den enskilde. Det viktiga för oss är att hjälpen fördelas så att inte plånboken, utan hjälpbehoven, styr vilken hjälp man får. Konkurrensutsättningen innebär också att invånare oftare kan välja och välja bort. Vi är unika och gör unika val.

Företagare är också bäst på att driva företag!

4. Vill ert parti öka andelen friskolor i kommunen?  På vilken nivå - grundskola eller gymnasieskola?

Vi vet att tillkomsten av friskolorna höjt kvaliteten även i de kommunala skolorna och om friskolorna ska öka beror på om elever och föräldrar vill välja friskolor framför de kommunala, och om skolverket ger sitt godkännande. Sen ska kommunen se till att det är gemensamma regler, god kontroll och samma kostnad. Bra för alla med en tuff skolinspektion.

5. Vill ert parti införa flera kommundelsnämnder?

Ja, vi har föreslagit att Rockneby med omnejd får prövas som ett försöksområde.

6. Bör skattesatsen förändras under mandatperioden? I så fall hur?

Den bör absolut ändras så att Kalmar på sikt hamnar i nivå med rikssnittet. Jag kan tänka mig att sänka minst 10 öre/år. Med högkonjunktur, rätt prioriteringar och en budget i verklig balans kan skatten sänkas mera. Viktigast är att vi kan uppfylla våra kvalitetsgarantier i välfärden.

7. Vilken är hjärtefrågan för ert parti i valet?

Det är jobben och däri ligger kunskapsskola, företagsklimat och  forskning som viktiga grundbultar.

8. Ska Linnéuniversitets campus förläggas till Kvarnholmen? I så fall var?

Linnéuniversitetet ligger bra på Malmen, men om det skulle koncentreras till ett hus är det Brofästet som gäller. Det är både kust - och kommunikationsnära och där finns möjligheter att expandera. Kvarnholmen är redan en ansträngd miljö med mycket institutioner.  Hamnen kan endast utvecklas just i hamnområdet och skall värnas som en viktig verksamhet för hela kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".