Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet i Nybro

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 11.39

Så här svarade Vänsterpartiet i Nybro på våra frågor.

1. Ska torget erbjuda bilparkering under torgfria dagar?

Nej. Torget ska vara en levande mötesplats som känns säker för barnfamiljer, äldre och funktionsnedsatta personer att vistas på. Det finns gott om parkeringsplatser i centrum inom gångavstånd till torget.

2. Ska förälder/ar som jobbar på ”udda” tider garanteras ett ”nattis” i kommunen? Motivera!

Ja. Helst ska arbetsgivaren vara flexibel och ge de föräldrar som vill möjlighet att arbeta dagtid, men om det inte går så ska kommunen ordna ett lägenhetsdagis eller liknande så möjlighet finns att få barnomsorg kvällar och nätter om man inte kan lösa det med släkt och vänner. Vi kan ju bara påverka kommunen som arbetsgivare.

3. Ska kommunen lämna renhållningsbolaget KSRR och återgå till att sköta renhållningen i egen regi?

Ja. Vi kan då styra mer hur vi vill ha det. Vi hade ett bra system med viktbaserad sophämtning innan. Det finns fler nackdelar än fördelar sedan vi gick med i KSRR, svårt att påverka som medlem.

4. Vilken är den viktigaste åtgärden för att minska arbetslösheten i kommunen?

Förbättra kollektivtrafiken och därigenom öka möjligheterna till ett arbete. Ökade statsbidrag för satsning på den offentliga sektorn, där behövs personal. Öka möjligheten för företag att samarbeta med kommunen, som är en stor kund. Skapa ännu bättre förutsättningar för företag att etablera sig i Nybro kommun. Inga friskolor eller införande av LOV, som tar resurser från kommunens skattepengar till privata vinster. Hitta lösningar för att få in ungdomar i arbetslivet, genom ex. traineejobb där de anställda som närmar sig pensionen är mentorer.

5. Vilken satsning bör vara kommunen viktigaste kommande mandatperiod? 

Minska arbetslösheten, då ökar samtidigt folkhälsan.

Öka den offentliga sektorn igen genom ökade statsbidrag.

Hantera skattepengarna med ansvar och se till kommunnyttan.

Få en positiv bild av Nybro som kommun, så folk vill flytta hit.

Utveckla Deltagande demokratin. Ett nytt sätt för medborgarna att vara med och besluta om hur kommunens skattepengar ska användas, som ger ökat inflytande och ökad möjlighet att påverka för invånarna.

Satsning på miljön ( mat, närproducerat, energi, infrastruktur m.m.)

Tryggare kommun för barnen, ungdomarna och de äldre

6. Inom vilken sektor är det möjligt att spara?

Förvaltningarna med tjänstemannaorganisationen kan ses över liksom politikerarvoden och VD/chefs-löner, där kan vi säkert spara en del.

Vill man behålla kvalitén kan man inte spara alls. Blir man tvingad så kan man spara i alla sektorer, men det är svårare i de ”mjuka” nämnderna. Ibland kan det behövas effektiviseringar som inte behöver minska kvalitén, där det alltid finns en gräns för vad som är acceptabelt. Mer samarbete mellan förvaltningarna, bolagen och mellan kommunerna behövs. Kommunen måste ju anpassa sig efter den rikspolitik som förs, förhoppningsvis får vi en ny regering i höst, som förbättrar vår ekonomi.

7. Ska en konstfrusen bandybana anläggas? I så fall när?

Ja, nu har vi kompromissat så det räcker! Senast 2012, en seriös utredning ska göras under 2011. Hittar vi en lösning med låg kostnad för kommunen borde det vara möjligt att tidigarelägga den. Den bästa platsen är på Sveavallen.

8. Ska kommunen lämna en pargaranti, d v s att äldre par ska få bo med varandra på äldreboende, oavsett olika vårdbehov?

Ja. Det har vi i praktiken haft i kommunen sedan många år, trots att det inte är lagstadgat. Det är en självklarhet att man ska ha möjlighet att bo tillsammans även om den ena partnern flyttar till ett särskilt boende, men den friska partnern ska naturligtvis få göra det valet själv.

9. Med minskade barnkullar - kan alla glesbygdsskolor behållas?

Vi ser till hela kommunen. Kan alla skolor i kommunen behållas? Ja, kanske eller Nej, kanske inte- om vi inte kan hitta andra lösningar.

Det är ju inte längre att åka från tätorten till de små orterna än tvärtom. Man kan t.ex. utöka upptagningsområdena.

Vi vill dessutom öka möjligheten för barnfamiljer att flytta till landsbygden. Vissa år har det fötts färre barn som ger minskade elevkullar. Det finns alltid en gräns för hur små skolor kan vara för barnens bästa. Deras behov bör avgöra vilka lösningar som är bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".