Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hultsfred

Elev misshandlades och sköts i benet

Uppdaterat onsdag 16 juni 2010 kl 15.44
Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 12.45
Skolverkskritik mot mobbning vid Lindblomsskolan. Foto: Sigrid Edsenius SR

En elev har under flera år trakasserats och misshandlats vid Lindblomsskolan i Hultsfred, trots att skolan känt till hans situation. Skolinspektionen riktar kritik mot skolan för att de inte följt kraven gällande förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling.

Skolinspektionen riktar kritik mot Lindblomsskolan i Hultsfreds kommun för att inte ha följt kraven gällande förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling.

Det gäller en elev som under flera år trakasserats och även misshandlats av sina skolkamrater, vilket pågått trots att skolan vetat om elevens situation.

I sitt svar skriver skolan att antimobbingsplanen kopplats in med flera åtgärder men att den inte gått att slutföra då jullovet kom emellan och att man hoppades att eleven skulle få en lugn vår.

Sköts i benet

Men det blev ingen lugn vår för eleven och det hela kulminerade med att eleven i början av maj blev skjuten i benet med luftgevär när han var på väg hem från skolan.

Skolinspektionen konstaterar att trots att skolan vetat om elevens situation i två år och sju månader har ingenting blivit bättre på den tiden.

Elevens mamma tycker inte hellar att skolan har gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen.

– Skolan har skyllt problemen på eleven

Måste visa på åtgärder

Senast i september ska Lindblomsskolan redova vilka åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet. Redovisningen ska avse dels åtgärder i det aktuella ärendet men också generella åtgärder i utvecklande och förebyggande syfte.

– Det känns skönt, säger mamman till Sveriges Radio Kalmar idag och hon hoppas att det här kommer att förändra sättet att se på skolan i Hultsfreds kommun.

Personal ska utbildas

För- och grundskolechef Cynthia Strömberg säger till SR Kalmar att när man ser tillbaka på händelserna så borde kanske skolan agerat annorlunda och tidigare men då trodde man att åtgärderna som vidtogs var tillräckliga.

Hon säger också att man tar åt sig av kritiken och bland annat ska personal få gå en universitetsutbildning om mobbning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".