Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna i Vimmerby

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 10.16

Så här svarade Moderaterna i Vimmerby på våra frågor.

1. Vilken är ert partis hjärtefråga inför mandatperioden?

Kommunens ekonomi. Vi kan och vill vidta rätt åtgärder. Jobb åt alla. Ingen ska behöva vara utan arbete. Ledarskap. Tydlighet och respekt är mottot.

2. Skatten höjdes med 40 öre den nuvarande mandatperioden. Ska den sänkas nu?

Vi måste först få kommunens ekonomi i balans. Sedan vill vi successivt sänka skatten tills 40 öre sänkning uppnåtts.

3. Finns det något område ni vill satsa mer på än i dag?

Företagande, valfrihet och ansvar. Satsningar behöver inte betyda nya utgifter. Vi tycker ett tydlig medborgar- och företagarriktat ledarskap är av största vikt. Vi ska långt bättre ta vara på medborgarnas egen förmåga och egna idéer. Särskilt viktigt är att alla är engagerade, ungdomar och landsorten ska långt mer få komma till tals. Det är dialogen som ska visa var satsningar bäst behövs men självklart är kärnområden barnomsorg, skola och äldreomsorg i fokus.

4. Vad kan det i första hand sparas in på?

Effektivitet ska gå hand i hand med kvalité. Det som är nära människorna ska prioriteras och ju mindre det berör ju högre ska effektivitetstrycket vara. Enkelt uttryckt ska byråkrati och administration minskas.

5. Ska deltidsanställda få rätt till heltid?

Ingen rättighet men en möjlighet. Så långt möjligt ska varje individs önskemål tillgodoses. Men den service vi ska erbjuda är till för medborgarna och det är deras berättigade krav och behov som i första hand avgör vilka anställningsformer våra utförare kan erbjudas.

6. Företagsklimatet verkar ha försämrats. Vad vill ni göra åt det?

Allt som står i vår makt. Företagen är grunden för välfärden. Här skapas jobb och ges de ekonomiska förutsättningarna för den välfärd vi kan erbjuda.

7. Hur ska den negativa befolkningstrenden brytas ?

Attraktiviteten för boende och utveckling i vår kommun ska öka. Det måste tillskapas fler och varierade attraktiva boendemöjligheter, större valfrihet och mångfald. De utvecklingsområden inom kultur, besöksnäring, universitetssamverkan, natur och miljö som finns ska förädlas och på ett tydligt sätt marknadsföras. Det ska också vara lätt att ta sig till och från Vimmerby. Bättre infrastruktur och kommunikationer är lösningen. Att bo i Vimmerby ska vara kul, inspirerande och utvecklande..

8. Vill ni verka för en kommunsammanslagning med Hultsfred?

Nej. Men Vimmerby och Hultsfred har mycket gemensamt, liksom Vimmerby har med Kinda, Eksjö, Västervik med flera. Det vill vi utveckla och förstärka i nya samverkansformer inom många områden.

9. Med färre barn. Kan antalet landsbygdsskolor bestå?

Landsbygden har så mycket att erbjuda som vi vill utveckla och ta tillvara. Skolan betyder mycket, men utan ett rimligt underlag, när god kvalité paras med ekonomiskt sunt förnuft, kan inget bestå. Skolan är en viktig faktor för landsbygdsutveckling men långt viktigare för barnens utveckling. Utveckling och förändring är en positiv drivkraft som vi tillsammans med invånarna i orter där skolan är i fara måste diskutera och hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".