Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna i Kalmar

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 12.41

Så här svarade Moderaterna i Kalmar på våra frågor.

1. Vill ert parti öka satsningen på kommunens ytterområden? I så fall hur?

Ja! Självklart måste hela kommunen få leva. Det kan naturligtvis inte bara vara så att de kommunala tjänsterna är tillgängliga i staden. Oavsett var man bor i kommunen måste man kunna lita på att barnomsorg, skola och hemtjänst finns att tillgå, att kommunikationerna funkar och att ett rikt fritidsliv finns. Generellt sett så anser vi att kommunikationerna måste bli bättre i hela kommunen. Vi ser gärna att kommunen tillhandahåller fler tomter i tätorterna, och gärna kustnära tomter. Många av kommunens tätorter har en stark tillväxt och kommunen ska naturligtvis bejaka denna positiva trend. I övrigt så är det ortsspecifika satsningar som vi framförallt ser, t ex sporthall i Ljungbyholm.

2. Ska valfrihetssystem, LOV införas  inom hemtjänst och äldreomsorg?

Ja absolut! LOV:en förbättrar kvaliteten inom hemtjänsten då man kan välja mellan olika aktörer. För de som vill ha den kommunala hemtjänsten så ska givetvis detta också kunna väljas. På samma sätt som friskolorna lett till att de kommunala skolorna blivit bättre så anser vi att LOV:en skulle få samma effekt inom hemtjänsten. Ett införande av LOV:en skulle ge mer hemtjänst för pengarna!

3. Ska fler kommunala verksamheter konkurrensutsättas?

Ja! Driftsformen får aldrig vara det viktiga utan i stället måste vi sätta innehållet i centrum. Det finns en hel del kommunal verksamhet som kan konkurrensutsättas vilket leder till bättre kvalitet och lägre kostnad för kommunen, och därmed också möjliggör skattesänkningar alternativt välfärdssatsningar. Dessutom så skulle det stärka näringslivet i kommunen vilket ytterligare gynnar alla parter. Kalmar har jämfört med andra kommuner påfallande lite verksamhet utlagd på entreprenad. Funkar det i andra kommuner så skulle det givetvis även funka här.

4. Vill ert parti öka andelen friskolor i kommunen?  På vilken nivå - grundskola eller gymnasieskola?

Beslutanderätten i denna fråga ankommer på Skolverket, men vi anser återigen att driftsformen inte är det viktiga utan innehållet måste sättas i centrum. Vi tror att en mix av både kommunala skolor och fristående skolor behövs. Vi vill att Kalmars skolor, oavsett ifall de är kommunala eller fristående, ska kunna erbjuda kompetenta och pedagogiska lärare. Vi är alla individer och för att kunna finna en skola som passar så måste det finnas flera olika alternativ.

5. Vill ert parti införa flera kommundelsnämnder?

Nej! Det finns givetvis en anledning till den stora kommunsammanslagningen som skedde under 70-talet, då det behövs en viss kritisk massa för att en kommun ska kunna erbjuda det medborgarna efterfrågar. Systemet med kommundelsnämnder är något av en återgång till tiden innan kommunsammanslagningen. Vi menar på att det leder till byråkratiskt krångel och fördyrad verksamhet.

6. Bör skattesatsen förändras under mandatperioden? I så fall hur?

Ja! Skatten måste självklart sänkas. Kommunen måste lära sig att hushålla med sina resurser precis på samma sätt som företag och privatpersoner gör. Vänstermajoriteten i Kalmar verkar anse sig ha större rätt till pengarna än de medborgare som faktiskt slitit ihop dem, när de höjer skatten. Det tillskott som en skattehöjning ger är ju en motsvarande sänkning i disponibel inkomst för skattebetalarna. Vi kan inte ha högre skattetryck än våra jämförelsekommuner utan målsättningen i första skedet måste vara att vi ska ner på dessa nivåer. Kommunen måste fokusera på sina kärnuppgifter, då frigörs betydande belopp som kan användas till skattesänkningar – eller till att förstärka kärnverksamheten.

7. Vilken är hjärtefrågan för ert parti i valet?

Den viktigaste frågan, även om det är en omfattande sådan och inbegriper många delar, är att se till att medborgarna får bästa möjliga kvalitet för sina skattepengar. Den kommunala verksamheten är många gånger bra, detta får aldrig glömmas bort, men mycket kan också bli bättre – och framförallt billigare. Detta kräver dock rätt sorts politik och styrning av kommunen. Så, hjärtefrågan är att höja kvaliteten inom vård, skola och omsorg.

8. Ska Linnéuniversitets campus förläggas till Kvarnholmen? I så fall var?

Inget svar lämnat på denna fråga. /SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".