Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KALMAR LÄN

Satsar på kultur för bättre sjukvård

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 13.03
Kultur kan ge bättre hälsa. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Sjukvården i Kalmar län ska använda kultur för att förbättra människors hälsa, den rödgröna majoriteten i landstinget vill att hälsokoordinatorerna inom primärvården ska kunna rekommendera kultur för att öka människors välmående.

I landstingsbudgeten som snart ska antas vill den rödgröna majoriteten i landstinget dessutom satsa en miljon kronor extra på länets kulturorganisationer.

Politikerna vill också skjuta till 200 000 kronor till landstingets konstsamling, bland annat så att konstverken kan digitaliseras och läggas ut på internet till ett så kallat virtuellt museum.

En annan nyhet i den kommande landstingsbudgeten är att sjukvården i framtiden ska kunna rekommendera kultur i syfte att förbättra hälsan.

– Kulturen är en hjärtefråga för oss rödgröna. Nu följer vi upp våra löften från valrörelsen, säger Yvonne Hagberg (S), politisk samordnare.

På onsdag nästa vecka presenterar de rödgröna partierna sitt förslag till landstingsbudget. Den del som handlar om länskulturen innehåller flera nyheter.

Landstinget avsätter idag cirka 50 miljoner kronor till kultur och föreningsliv som fördelas i huvudsak av regionförbundet. Enligt förslaget ska anslagen räknas upp med två procent för nästa år. Därtill vill de rödgröna satsa en extra miljon på kulturen.

– Med den här satsningen stärker vi länskulturen i syfte att garantera alla invånare tillgång till ett rikt kulturliv, säger Yvonne Hagberg.

I budgeten görs även en satsning på landstingets stora konstskatt. Tanken med landstingets konst är att den ska skapa upplevelser, inspirera och kanske skingra tankar för en stund. Det extra resurstillskottet på 100 000 kronor för 2011 och 100 000 kronor för 2012 ska gå till underhåll av konstsamlingen och till att digitalisera konstverken.

– Vi vill att landstingets konstverk ska göras tillgänglig för den breda allmänheten, inte bara för patienterna. I framtiden ska landstingets stora konstsamling finnas för beskådan på Internet. Det blir ett slags virtuellt konstmuseum, säger Linda Fleetwood (V), tillträdande landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".