Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Torsås/Vimmerby

Tvingas till möte om flyktingbarn

Uppdaterat torsdag 28 oktober 2010 kl 12.49
Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 08.00
Kommunerna ovilliga
(2:31 min)
500 barn väntar på plats i kommun.

Fler kommuner måste ta sitt ansvar och ta emot ensamkommande asylsökande barn, tycker Barnombudsmannen. Nu kallas Torsås och Vimmerby till ett möte som de måste gå på.

Mötet arrangeras tillsammans med Migrationsverket och Rädda barnen.

Tio kommuner ska delta, däribland Torsås och Vimmerby. Den sistnämnda kommunen tar i dag emot ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tycker att Sverige har en skyldighet att se till att de här barnen får ett gott mottagande och där måste alla hjälpa till, säger Barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

– De här barnen måste få möjlighet att gå i skolan, få ett bra psykosocialt mottagande, få en god man och det ska gå snabbt.

Totalt är det 120 kommuner i Sverige som saknar avtal om att ta emot ensamkommande asylsökande minderåriga. Det är alldeles för många: för behovet av kommuner som tar emot de unga är stort, säger Barnombudsmannen. Just nu är 500 barn placerade på transitboenden ute i landet där de väntar på en plats i en kommun.

En av de tio kommuner som Barnombudsmannen, Migrationsverket och Rädda barnen vill träffa är Torsås kommun. I dag saknar Torsås avtal om att ta emot asylsökande barn, och kommunen har inte bestämt sig hur den ska göra i framtiden. Torsås kommunalråd Roland Svedestam, socialdemokrat, tycker det är viktigt att komma ihåg att det inte rör sig om mottagande av små barn:

– Det är de som är 16-18 år som kommer, det vet vi.

Vad spelar det för roll?

– Det låter så ömmande att säga ensamkommande barn. Folk i allmänhet tror många gånger att det rör sig om små barn. Det är ganska stor skillnad, säger Roland Svedestam.

Migrationsverket, Barnombudsmannen och Rädda barnen har tidigare samarbetat för att få fler kommuner att ta emot ensamkommande barn. Förra året i augusti kontaktade de flera kommuner i frågan, och senast i förra veckan så skrev de brev till landets landshövdingar för att få dem att jobba för en förändring.

Flera av kommunerna som kallas till mötet tar i dag emot ensamkommande flyktingbarn. Så är till exempel fallet i Vimmerby. Kommunen kallas till mötet för att berätta om sina erfarenheter.

– Vi ser fram emot en konstruktiv dialog som kommer att dokumenteras och kommuniceras till samtliga kommuner runt om i landet, skriver Barnombudsmannen i ett pressmeddelande.

Mötet som Barnombudsmannen har kallat till är inte frivilligt för kommunerna att komma på: enligt lagen så måste kommunerna förklara hur de lever upp till barnkonventionen. Men flera av de tio kallade kommunerna känner inte till lagen.

Göran Dahlström är socialdemokratiskt kommunalråd i Katrineholm, en av de kommuner som barnombudsmannen vill träffa som inte tar emot ensamkommande asylsökande barn. Ett möte med Barnombudsmannen kommer inte att förändra något, säger Göran Dahlström:

– Då får vi väl skicka dit någon i så fall om man måste. Men vi kommer inte att teckna några avtal eller någonting annat överhuvudtaget.

Var ska de som kommer hit ta vägen?

– Det finns massor av kommuner i Sverige som inte tar emot flyktingar överhuvudtaget. Katrineholm är nummer 80 i storleksordningen av landets kommuner och vi är nummer 20 antalsmässigt när det gäller att ta emot flyktingar.

– Vi är en mycket stor mottagare och vi tänker inte öka på den delen. Nu får övriga kommuner i Sverige ta sitt ansvar, säger Göran Dahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".