Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Stora stormskador i sydsverige

Uppdaterat tisdag 8 februari 2011 kl 18.39
Publicerat måndag 7 februari 2011 kl 15.30
Blåsig natt i sydsverige. Foto: Arkivfoto Scanpix

Det har varit en blåsig tisdagsnatt men Kalmar län har klarat sig relativt lindrigt undan. De flesta elkunder ska nu ha fått sin el tillbaka i länet. 

I Skåne, Blekinge och delar av Kronoberg har vägar och järnvägar blockerats, hustak blåst iväg och över 35 000 hushåll har varit strömlösa.

Det var ett intensivt lågtryck från brittiska öarna som under natten drog in över sydsverige med hård blåst och nederbörd. Vindstyrkorna var lika starka som vid stormen Gudrun. I Hanöbukten uppmättes vindbyar på över 40 meter per sekund.

Vägar blockerade i Blekinge

Många vägar i Blekinge och Skåne och Södra Kronoberg är eller har varit blockerade av nedfallna träd, som E22:an vid Norje i Blekinge och riksväg 27 mellan Tingsryd och Växjö. Öresundsbron har varit avstängd hela natten och som mest var över 35 000 av EON:s hushåll strömlösa. 

Som mest var ett par tusen av EON:s kunder i Kalmar län är utan el, men den siffran har så sakteliga sjunkit under förmiddagen och förhoppningen är att alla ska få tillbaka elen under dagen. 

– Alla vi har tillgängliga jobbar med det här idag och jag räknar med att vi skall bli klara under dagen säger EON:s regionchef Håkan Gunnarsson till P4 Kalmar.

Kalmar län klarade sig bra

Polisen i Kalmar län har inte fått några anmälningar om olyckor som kan kopplas till ovädret.

Och det verkar som om Kalmar län överlag klarat sig bra från den här stormen. Nedfallna träd har rapporterats på några mindre vägar, men det har inte rört sig om några stora mängder.

De kraftiga vindarna och nederbörden skall avta under förmiddagen.

SMHI:s klassificering

Varning klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
Varning klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
Varning klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".