Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Oskarshamn

Tusentals ungdomar gör sitt val

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 04.46
"När man bestämt sig känns det bra"
(1:26 min)
Olga Lindberg och Ida Hult har redan valt ett gymnasieskola. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio

Det är hög tid att välja till gymnasiet. Tusentals elever i nian beslutar sig nu i dagarna – den första mars ska valet vara gjort.

– Det var inte svårt att välja – jag har alltid tänkt på el och energi, programmet jag har valt, säger Olga Lindberg som går i nian på Rödsleskolan i Oskarshamn.

– Just nu känns det bra, eftersom man har bestämt vad man ska gå så känns det mycket bättre. Man slipper oroar sig om man ska välja.

För många andra är valet däremot inte lätt. Det finns 18 nationella program med ett sextiotal inriktningar i den nya gymnasiereformen som införs i höst.

Måste vara godkänd i 12 ämnen

Tanken med reformen är att gymnasieelever ska vara bättre förberedda inför yrkeslivet eller vidare studier. Det här ställer högre krav på eleverna både när det gäller att välja rätt program men även när det gäller betygen.

Till exempel måste eleverna vara godkända i svenska, engelska och matte men också i nio andra ämnen för att vara behörig till ett högskoleförberedande gymnasieprogram.

Måste läsa upp betyg

En av de största förändringarna berör dock de yrkesförberedande programmen.

Man blir inte längre högskolebehörig om man följer ett yrkesförberedande program. Det innebär alltså att man måste läsa upp sina betyg för att kunna plugga vidare på högskolan. 

Kan välja yrkeshögskola

Att yrkesförberedande gymnasieprogram inte ger högskolebehörighet oroar många föräldrar men Ylva Alexandersson som är rektor på Etec, en yrkesgymnasieskola i Oskarshamn, tycker inte att de behöver oroa sig:

-- En otrolig stor del av eleverna från yrkesprogrammen kommer kanske inte att gå den traditionella högskolan, säger hon till P4 Kalmar.

-- De kommer kanske istället att välja yrkeshögskolan. De har inte de antagningskrav som högskolan har. Där finns idag en enorm flora av superbra utbildningar.

Fakta: Gymnasiereform 2011

Förändringarna i gymnasieskolan införs i hela Sverige från och med läsåret 2011-2012 efter ett beslut i riksdagen.

Tanken med reformen är att ungdomar som läser yrkesprogram ska bli bättre förberedda för yrkeslivet och ungdomar på högskoleförberedande program ska bli bättre förberedda för studier efter gymnasiet.

Fakta: Programmen i gymnasieskolan

Yrkesprogram:

Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Handels- och administrationsprogrammet
Hantverksprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Industritekniska programmet
Naturbruksprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet

Högskoleförberedande program:

Ekonomiprogrammet
Estetiska programmet
Humanistiska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".