Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Många slåss om få sommarjobb

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 12.36
Johan Eriksson: ”Fick ta med dem på promenad”
(1:37 min)
1 av 2
Johan Eriksson. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
2 av 2
Birgitta Nordemar. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Arbetssugna ungdomar har börjat skickat in sina ansökningar om feriejobb till kommunerna. Men hur många jobb man kan erbjuda är osäkert.

Förra året sköt regeringen till extra pengar, vilket gav fler jobb, men hur det blir i år vet kommunerna inte än.

--Nej, och förra året fick vi det väldigt sent, Säger Birgitta Nordemar som är arbetssamordnare på Borgholms kommun.

Skulle hon få lika mycket pengar från regeringen som hon fick ifjol skulle hon kunna erbjuda 10 jobb mer än vad kommunen själva budgeterat för. Men sett till antalet sökande skulle det egentligen behövas betydligt fler jobb. Det brukar nämligen komma in ungefär tre gånger så många ansökningar som det finns jobb. De flesta kommunerna lottar då ut platserna, men i Borgholm har man en annan metod.

 --Först får man skriva en liten ansökan och tala om vem man är, och hur gammal man är och vad man är intresserad av för jobb. Sen kallas man till en intervju. De får berätta lite om sig själva, vad de ska göra i sommar och varför de sökt det här jobbet.

Johan Eriksson kommer från Borgholm, och är en av de som genom åren fått feriejobb efter en sådan här intervju. Han minns det som lärorikt och ett bra alternativ till lottning.

--Jag hade en gång på ett äldreboende i Köpingsvik. Jag fick ta med dem på promenader, samtala, mata fick jag göra någon gång vet jag också.

Tror du det är bra träning för unga att skriva ansökan och komma på intervju?

--Jo men absolut, man får förbereda sig inför vad som komma skall, och se lite vad det handlar om.

Sommarjobb i kommunerna

Borgholm
Kommunen har budgeterat för 20 sommarjobb. Normalt kommer det in 70-80 ansökningar och för att välja ut vilka 15-19-åringar som får jobben genomför man intervjuer med de sökande.

Emmaboda
Troligtvis kommer kommunen att erbjuda omkring 125 jobb. Målgruppen är 16-17-åringar.

Hultsfred
85-110 jobb, beroende på om man får några extrapengar från staten. Jobben är avsedda för dem som fyller 16 i år, men äldre kan få jobb om det finns särskilda skäl.

Högsby
50-60 jobb kommer erbjudas i första hand de som går första året på gymnasiet, men alla 16-19-åringar i kommunen har chansen.

Kalmar
Jobben är till för dem som går ut första året på gymnasiet till sommaren och målet är att alla som söker ska få jobb. I år kommer det att hamna mellan 350 och 400 jobb.

Mönsterås
Man kommer att erbjuda 170-200 jobb beroende på om man får extrapengar från staten. Jobben är avsedda för gymnasieelever.

Mörbylånga
Mörbylånga ska erbjuda jobb, och just nu undersöker man underlaget för hur många man kan få fram. Det brukar bli ett 100-tal. Målgruppen är 15-17-åringar och urvalet sker genom lottning.

Nybro
Förra året hade man 380 sökande och 170 fick jobb. Inget är bestämt än, men förhoppningen är att ta in lika många. Målgruppen är ungdomar i årskurs 9 samt första och andra året på gymnasiet.

Oskarshamn
Tidigare år har man erbjudit ca 100 jobb och det är målet även i år. 350 ungdomar brukar söka jobben som riktar sig till 16-17-åringar. Jobben tillsätts bland annat genom att man tar hänsyn till de sökandes intressen och geografiska placering.

Torsås
Troligtvis kommer man att erbjuda 45 jobb men får man pengar från staten kan siffran öka. De som inte fått något jobb via kommunen tidigare prioriteras i första hand.

Vimmerby
150 sommarjobb har erbjudits de senaste åren. De som är födda tidigt på året och är utan barnbidrag på sommaren får en viss förtur. Målgruppen är 15-17-åringar.

Västervik
Omkring 200 jobb kommer att erbjudas, vilket är ungefär lika många som förra året. Målgruppen är de som är födda 93-95 och jobben tillsätts genom lottning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".