Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionfrågan

Jönköping vill bilda egen region

Uppdaterat onsdag 2 mars 2011 kl 12.54
Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 12.32
Per Anders Johansson (M) i Jönköpings län: ”Vi har ett län som är starkt i sig”
(3:59 min)
En tänkt region som är på väg att splittras. Illustration: Johanna Lindblad Ahl

Regionfrågan fortsätter att uppröra. Senaste utspelet kom från Jönköpings län där Socialdemokraternas och Moderaternas i landstinget vill att Jönköpings län ska bilda en egen region.

Men det förslaget som presenterades igår får kritik från flera håll.

Bland andra Folkpartiet i Jönköpings län är djupt kritiskt. I ett pressmeddelande skriver tre ledande folkpartister att förslaget effektitv isolerar länet och förstör förutsättningarna för en bra utveckling för länet i konkurrens med andra storregioner.

Folkpartiet vill i stället se en regionbildning med resten av Småland och Östergötland. Och i Vänsterpartiet är man mycket besviken över Socialdemokraternas och Moderaternas utspel och menar att länet stänger in sig i en liten region.

"Tycker det är tråkigt"

Och Harald Hjalmarsson (M) ordförande i Regionförbundet i Kalmar län och kommunalråd i Västerviks kommun, tycker det är ett tråkigt utspel eftersom de inte är överens i länet. Harald själv tror på att frågan ska växa fram och att man ska ha länet med sig.

– Jag är väldigt noga med att oavsett hur vi ska gå vidare i vårat län så ska vi göra det tillsammans. Och då menar jag de som bor och verkar i det här länet.

– I Jönköpingsfallet verkar det som att två partier har bestämt sig för vad man tycker och man vill testa att bilda region som är lika stor som länet. Jag tycker det är lite synd att man så snabbt går vidare utan att se vilka olika möjligheter som finns.

Men han konstaterar samtidigt att de äger frågan i sitt län och har rätt att göra som de tycker. 

Kronoberg vill till Skåne

Tidigare har även flera ledande politiker i Kronobergs län sagt sig vilja bilda region med Skåne istället för en Smålandsregion.

Läs mer om framtidens region

#bild=1487440#Hur ska gränserna gå i framtiden? Just nu arbetar politiker och utredare med att ta fram den region som du ska tillhöra om några år.

Bakgrund: Framtidens storregioner

#bild=1487440#Regeringen vill ha en ny länsindelning för den statliga förvaltningen från 2015 och utredaren Mats Sjöstrand ska ta fram förslag till slutet av 2012.

De lokala politikerna runt om i landet uppmuntras samtidigt att bilda regionala parlament istället för landstingen och regionerna ska ges större makt och inflytande.

Utredaren kommer ta intryck av resultatet när han lägger förslag på ny länsindelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".