Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Besvikelse efter regionspricka

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 12.35
Christian Gustavsson (M): ”En stor otjänst”
(1:20 min)
Christian Gustavsson (M). Arkivfoto: Petter Ahnoff/SR Östergötland

Flera politiker, också i våra grannlän, är besvikna över utspelet i Jönköping i veckan som får drömmen om en stor Östra Götalandsregion att bli svårare att förverkliga.

– Det tycker ju vi är ganska tråkigt från Östergötland, säger, säger Christian Gustavsson, förbundsordförande för moderaterna i Östergötland.

I Östergötland har det, precis som i Kalmar län, funnits stora förhoppningar om att kunna bilda en stor Östra Götalandsregion, som skulle ersätta nuvarande små landsting och regionförbund i varje enskilt län.

Starka motkrafter

Östgötarna har förutom Jönköping och Kalmar också satt stort hopp till att delar av Sörmland skulle ingå. Men med så starka motkrafter i Jönköpings län, där såväl moderater som socialdemokrater och även miljöpartister och Sverigedemokrater vill bilda egen region i länet, så blir drömmen om ett Östra Götaland svår att uppfylla.

– Där tror jag att Jönköping har gjort sig själva en stor otjänst, men delvis också oss grannar en stor otjänst, säger Christian Gustavsson.

Han ser att vi riskerar att gå miste om stora utvecklingsmöjligheter i allt från sjukvård till infrastruktur och bli en mer prioriterad del av Sverige.

– Det skulle ge oss större möjligheter att påverka de nationella besluten, säger Christian Gustavsson som nu ser en risk för att Skåne, Västra Götaland och Stockholm kommer fortsätta att komma före i flera sammanhang, en åsikt som även politiker från Kalmar län framhåller flera gånger i debatten.

Svårt klara sig självt

I Kronobergs län finns också de som idag beklagar Jönköpingspolitikernas nej, inte minst centerpartisterna som länge drivit frågan om ett enat Småland.

– Frågan är lite mer komplex än de vill göra den till, säger Elisabeth (C) som framhåller att ett enskilt län kommer ha svårt att klara sig självt framöver.

Christian Gustavsson i Östergötland är inne på samma linje.

– Ensam är inte stark någonsin, och det gäller faktiskt inte heller landsting.

Östergötland har legat längre fram i processen än till exempel Kalmar län och trots Jönköpings nej är det inte uteslutet att Östergötland nu kan bli ännu mer drivande i processen. Christian Gustavsson har i vilket fall som helst ännu inte gett upp.

– Vi får väl se vad de närliggande Jönköpingskommunerna säger, Tranås till exempel. Vi vet ju också att Kalmar är allt mer intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".