Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköpings stift

Martin Modéus vigd till ny biskop

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.40
Martin Modéus: ”Det var bara glädje”
(2:36 min)
1 av 4
Biskopsvigsel i Domkyrkan. Sven-Bernhard Fast blev biskop i Visby stift och Martin Modéus är nu biskop i Linköpings stift. Ärkebiskop Anders Wejryd står i mitten. Foto:Emanuelle Strand Jean.
2 av 4
Ärkebiskop Anders Wejryd till vänster och Martin Modéus i mitten efter biskopsvigningen. Foto: Emanuelle Strand Jean/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Emanuella Strand Jean/Sveriges Radio
4 av 4
Martin Modéus är nu biskop i Linköpings stift. Foto: Emmanuelle Strand Jean/Sveriges Radio

Under en två timmar lång ceremoni vigdes två nya biskopar i domkyrkan i Uppsala. Martin Modéus är nu biskop i Linköpings stift och Sven-Bernhard Fast biskop i Visby stift.

Innan vigseln höll ärkebiskopen ett tal om kyrkans plats i samhället och tog upp meningen med att ha en frivillig institution som länk mellan människan och Gud.

Kungahuset och regeringen representerade

Prinsessan Christina Fru Magnusson med make representerade kungahuset och civil- och kyrkominister Stefan Attefall (KD) regeringen. Sammanlagt var ungefär 1200 personer närvarande under biskopsvigningen.

– Herre, kom till Martin Modéus med din heliga ande, och ta honom i din tjänst, som biskop i din kyrka.

Efter att ha avgett sina löften, vigdes först Sven-Bernhard Fast till biskop i Visby stift och sedan Martin Modéus av ärkebiskopen Anders Wejryd genom handpåläggning.

De kom in i vit mässhake, och gick ut som biskopar i färggrant band, kors runt halsen, huvudbonad och biskopsstav.

"Känner glädje"

Martin Modéus kände bara glädje efter biskopsvigningen var avklarad.

Hur känns det några minuter efter vigseln?
– Jag är väldigt glad, det var en fantastisk gudstjänst med många människor som sjöng och bad, det var bara glädje.

Hur har du förberett dig inför idag?
– Dels genom att be, dels genom att fundera över vad det ska innebära att samtala med människor. Det här är en resa och biskop är man alltid tillsammans med andra.

Vilket ansvar får du nu som biskop?
– Att vara ledare för stiftet och inspiratör.

Vilka är de viktigaste frågorna som du kommer att ta tag i som biskop?
– Att lyssna för att höra hur man tänker i stiftet.

Har du en idealbild om hur det kan bli som bäst?
– Jag brukar tala om att jag kommer med två fyrklöver för att sammanfatta vad som är jag. Den ena kommer från ett bibelställe där Jesus avger någon sorts programförklaring och där har han fyra nyckelord: glädje, befrielse, äkthet och nåd. Det är ord som jag vill leva i och som jag tror skulle kunna vara karaktäristiska för en levande församling och också det som kyrkan kan utmana samhället med. Den andra fyrklövern är fyra områden som jag brinner lite extra för och det är sådant som har med barn, andlighet, ideellt medarbetarskap och med gudstjänst att göra.

En aktuell fråga är ju kyrkans ekonomi som gjort att man  tvingats slå ihop mindre församlingar. Detta har hänt även i Östergötland. Vad tänker du om det?
– Det har alltid varit så att kyrkans organisation har förändrats i takt med behoven och hur samhället förändras. Så på ett principiellt plan måste vi alltid leva i förändring. Och på ett lokalt plan måste man också se vad som fungerar bäst och hur vi skapar vi möjligheter att vara kyrka i den värld där vi är? Utifrån det får man se vad man behöver göra.

Antalet medlemmar i Svenska Kyrkan minskar, vad tycker du att kyrkan ska göra för att vända på den trenden?
– Jag kommer tillbaka till den första fyrklövern om glädje, befrielse, äkthet och nåd. Det tror jag ligger djupt i det mänskliga och där möts det kyrkliga och det mänskliga och det känner människor igen sig i. Så om vi får församlingar som lever i det så vill jag tro att människor kommer att vilja vara med i kyrkan, säger nyvigde biskopen Martin Modéus.

Mässa i Linköping i helgen

Tre fulla bussar med personer från Linköpings stifts deltog i  vigningshögmässan.

Kommande helg, lördagen den 12 mars, hålls en mässa domkyrkan i Linköping där Martin Modéus blir officiellt mottagen och också får hålla predikan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".