Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar Län

Löneskillnad kostar kvinnor miljoner

Uppdaterat tisdag 8 mars 2011 kl 10.45
Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.56
Carina Åresved-Gustavsson: ”Det är inte rättvist”
(1:36 min)

En ekonom som är anställd i en kvinnodominerad sektor får ut 4,5 miljoner kronor mindre på 20 år jämfört med en ekonom i en mansdominerad sektor. Det visar en undersökning som fackförbundet SKTF har gjort.

Carina Åresved-Gustavsson är ekonom och budgetchef på Kalmar kommun. Hon tycker det känns orättvist.

– Min man brukar fråga mig ibland varför jag inte jobbar inom den privata sektorn där jag skulle ha mycket högre lön. Jag är väl medveten om det, men nu trivs jag jättebra med att jobba inom den offentliga sektorn, även om jag tycker att jag inte borde straffas för det.

Inte rättvist

-- När man hör 4,5 miljoner kronor så, det tänker man inte på till vardags. Det är jättemycket pengar och det är inte rättvist, nej, säger Carina Åresved-Gustavsson.

Carina Åresved-Gustavsson jobbade tidigare inom den privata sektorn men valde sedan att börja jobba som ekonom på kommunen istället. Det valet kan komma att kosta henne en hel del pengar, åtminstone enligt SKTF:s rapport.

De har gjort ett räkneexempel där de har jämfört en kommunalt anställd ekonoms medellön med en privat anställd ekonoms medellön. Det visade sig att den kommunanställda ekonomen fick 4,5 miljoner kronor mindre under 20 år jämfört med den privatanställda.

Offentliga sektorn är kvinnodominerad

SKTF menar att skillnaden beror på att den offentliga sektorn traditionellt sett är kvinnodominerad och att kvinnors arbeten värderas lägre än mäns. Carina Åresved-Gustavsson tror att det kan finnas flera olika anledningar till varför hon får sämre betalt.

– Jag tror att det ligger lite i vår historia, kvinnor har haft svårt att få upp sina löner och det hänger fortfarande i. Den offentliga sektorn är stor och de offentliga medlen ska räcka till så många. Så det finns nog många olika faktorer som bidrar till att kvinnors löner är sämre.

Männens arbetsmarknad

Det är männens arbetsmarknad igen. Kvinnorna släpar efter och skillnaden, 5,3 procentenheter, mellan andelen män och kvinnor på arbetsmarknaden är nu den största på 20 år.

Det betyder översatt att 229 000 fler män än kvinnor har ett jobb, enligt Arbetsförmedlingen.

En orsak är att den kvinnodominerade offentliga sektorn går svagare än den privata. En annan förklaring är en stark ökning av befolkningen, speciellt utrikes födda kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".