Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Cafékvällar om kulturpengar

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 11.50
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 04.20
Agneta Gefors: ”Alla är så öppna för nya tankar”
(1:53 min)
1 av 2
Foto: David Magnusson/Scanpix
2 av 2
Agneta Gefors en av länets två hemslöjdskonsulenter. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Hur ska kulturlivet i Kalmar län se ut när regionen får mer ansvar för statens kulturpengar? Det kan du vara med och diskutera.

Det kan ske via någon av de fyra cafékvällar som Regionförbundet arrangerar runt om i länet med start i kväll.

Agneta Gefors, som är en av länets två hemslöjdskonsulenter, ser vissa möjligheter med en kulturpolitik där besluten fattas närmre medborgarna.

Finns anda av samverkan

Hon tycker bland annat att det redan idag finns en anda av samverkan och en lust hos länets kulturinstitutioner att bilda nya konstellationer. Och hon tror att nya idéer som finns lokalt kan utvecklas om regionen får större ansvar för kulturpengarna.

– Jag tror absolut att vi kan vinna på det, bara regionala politiker tycker att det är viktigt med kultur.

Regionerna tar över kulturmedel

2015 ska alla regioner i landet ha tagit över ansvaret för statens kulturmedel och inför förändringen upprättar Kalmar län nu en egen kulturplan. Ett förslag ska vara klart i maj i vår.

Kritiken mot att regionalisera kulturpolitikern har ofta gällt just risken för att de lokala politikerna inte är tillräckligt intresserade av kultur och att de inte kan tillräckligt mycket. Det är kritik som främst kommer från kulturvärlden.

Regionförbundet fördelar här

Här i Kalmar län är det Landstinget som avsätter pengarna och Regionförbundet som fördelar dem.

– Det är väldigt viktigt att regionerna tar sitt ansvar och att de om de inte själva har kompetensen eller inte är tillräckligt intresserade tar hjälp, säger Agneta Gefors, som just nu går en kommunikations- och skrivarkurs för landets hemslöjdskonsulenter så att de ska vara rustade i arbetet med de regionala kulturplanerna

Regionförbundet i Kalmar län har redan fört samtal med bland andra landstinget, länsstyrelsen och i princip alla kommuner om kulturplanen. Nu är det meningen att det man har kallat civilsamhället ska få komma till tals och Agneta Gefors hoppas att allmänheten också säger sitt:

– Så att vi som är verktygen genom Regionförbundet får lite idéer och får höra vad våra "kunder" vill.

Den första cafédiskussionen hålls på Kalmar läns museum ikväll. Nästa onsdag är det dags i Oskarshamns kulturhus, den 23 mars på Västerviks stadsteater och den 30 mars diskuteras länets kulturpolitik på kommunhuset i Emmaboda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".