Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Många slåss om sommarpubliken

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 16.39
Arrangörer inte nöjda med sommarsamarbeten
(1:56 min)
Hansi Schwarz. Foto: Johan Hermansson/Sveriges Radio

Kommunernas samarbete med privata nöjesarrangörer ser väldigt olika ut i länets tre stora sommarkommuner Kalmar, Borgholm och Västervik. I Borgholm finns det till exempel inget samarbete alls enligt en lokal nöjesarrangör som snart är beredd att ge upp.

I Västervik har Visfestivalen just skrivit ett nytt avtal med kommunen, bland annat om att kommunen måste informera festivalen om andra evenemang, men festivalgeneralen Hansi Schwarz, är ändå inte riktigt nöjd.

– "Parterna är överens om att uthyrning till visfestivalsliknande artister och arrangemang BÖR undvikas", där ville jag ha SKALL undvikas, men det ville de inte skriva.

Inte nöjd 

Hansi Schwarz är inte riktigt nöjd med formuleringen i det nya avtalet mellan Visfestivalen i Västervik AB och Västerviks kommun. Där det bland annat står att kommunen ska informera festivalen senast 1 april varje år om vilka övriga arrangemang som slottsruinen har hyrts ut till och att det inte BÖR vara visfestivalsliknande artister.

Förra sommaren minskade biljettförsäljningen till Visfestivalen och Hansi Schwarz kritiserade då kommunen för att ha tillåtit konserter som låg för nära både i tiden och i genre enligt honom, det var konserter med bland andra Lifvens och Lars Winnerbäck.

Gått på pumpen

I år är Lifvens återigen bokade till en spelning i Slottsruinen under en helg ganska nära Visfestivalen och om det säger han att kommunen har gått på pumpen. Men med det nya avtalet har han i alla fall kommit halvvägs och i framtiden kommer han att opponera sig mot rena visartistinslag:

– Givetvis.

Men du har egentligen inget att säga till om?

– Nej, men jag kan agera. Hur vill jag inte uttala mig om.

I Borgholm finns det inget samarbete med kommunen över huvud taget säger en arrangör som P4 Kalmar pratar med som inte vill gå ut med sitt namn. Han har ett par arrangemang på gång i år men pratar om den sista sommaren. I Borgholm får man varken hjälp med lokaler, plats för marknadsföring eller någon information över huvud taget enligt honom.

I Kalmar fungerar både informationen och annat samarbete mycket bra. Det säger bland andra Ingemar Bernthsson på Mycke Nöje som vet ganska mycket om nästa sommar i stan redan före jul. Och han konstaterar att han sedan inte kan göra så mycket åt att det råder konkurrens.

Hur använder du den informationen?

- Jag sitter nog bara och läser den och så säger jag "ojojoj".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".