Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Ingen tillsyn på sju år

Uppdaterat torsdag 14 april 2011 kl 15.00
Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 04.30
Roger Landelius: ”Vi vet att de jobbar med det här”
(1:27 min)
Roger Landelius, räddningstjänsten Västervik. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Länets räddningstjänster har varit olika flitiga i sin tillsyn av skolornas brandskydd. P4 Kalmars granskning visar att det saknas tillsynsrapporter från var tionde skola efter 2004.

P4 Kalmar granskning visar att räddningstjänsterna runt om i länet funnit flera brister när dom gjort tillsyn på skolor kring hur dom lever upp till kraven på ett systematiskt brandskyddsarbete och i sina stickprovskontroller funnit allt ifrån utrymningsvägar som inte fungerat till otillräckliga brandlarm.

Granskningen bygger på de 126 grundskolor och gymnasieskolor som räddningstjänsten i kommun gjort tillsyn på enligt den nya lagen som stärker skolornas egenansvar som infördes 2004.

Från 23 skolor har det däremot inte gått att få några tillsynsrapporter då räddningstjänsten helt enkelt inte gjort någon.

De flesta är från Västerviks kommun där målet nu är att samtliga skolor ska få besök under året.

- Vi vet att dom jobbar med det här och det har gjort att vi inte kännt ett akut behov av att göra en tillsyn, säger stf räddningschefen Roger Landelius, som varit i kontakt med skolorna och haft utbildning för personal, vilket gör att han känner sig förvissad om att det systematiska brandskyddsarbetet ändå fungerar.

Kommunerna har också olika syn på hur ofta som skolorna ska granskas. I Kalmar kommun har räddningstjänsten varit ute en gång om året på varje skola, medan andra kommuner gör tillsyn mer sällan.

I Emmaboda/Torsås är brandmästare Finn Jensen självkritisk och tycker räddningstjänsten borde legat på skolorna tidigare än dom gjort.

- Vi har legat i bakvattnet utan tvekan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".