Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Oskarshamn

O1 stoppad – ska ses över

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 15.02
Reaktor 1 och 2 i Oskarshamn. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

I Simpevarp utanför Oskarshamn är kärnreaktorn O1 avställd från och med i dag. Detta för en 23 dygn lång så kallad revision, alltså planerad översyn.

En viss del av bränslet ska bytas ut. Det rör sig om cirka en åttondel av härden.

Oskarshamn 3 producerar på en genomsnittlig effektnivå som drygt motsvarar anläggningens tidigare maxeffekt. Oskarshamn 2 kör med full effekt.

Fakta: Så fungerar ett kärnkraftverk

Ett kärnkraftverk producerar el genom att ånga leds till turbiner som går till en generator. Det är alltså ungefär som en ångpanna.

Genom kärnklyvningen eller fissionen av uranatomkärnor bildas stora mängder värme. Stället där man klyver atomkärnorna kallas härd. Vatten, som kallas processvatten, pumpas upp till härden där vattnet blir till ånga av värmen.

Ångan leds vidare till turbiner som driver en generator. Trycket från ångan driver generatorn och gör att den börjar alstra el - alltså som en ångpanna!

Ångan leds sedan vidare till en kondensator för att kylas ner och användas igen. Kondensatorn kyls ofta av havsvatten, men havsvattnet leds direkt ut till havet igen, eftersom det aldrig har kontakt med processvattnet. Det har alltså aldrig kontakt med något radioaktivt.

När processvattnet kondenserats används det till att kyla härden igen.

Källa:#link=252029#

Fakta: Säkerhet i kärnkraftverk

Barriärsystemen. Källa: OKG

Flera av säkerhetssystemen i ett kärkkraftverk har samma uppgift, men är olika tekniska lösningar på samma problem. Reaktorsäkerheten bygger på ett barriärsystem och försvarsnivåer.

#bild=1581183#Barriärsystemet består av fem barriärer.

  1. Den första barriären är bränslet självt, som är ickevattenlösligt och i keramisk form. Kristallerna har en bra förmåga att binda kärnklyvningen och bränslet tål en temperatur på 2800 grader Celsius utan att smälta.
  2. Den andra barriären är bränslets inkapsling, som består av zirkaloy, en zirkonlegering. Kapslingsrören är mycket tåliga.
  3. Den tredje barriären är reaktortanken med tillhörande rörsystem av tjockt stål. Kallas för primärsystemet.
  4. Den fjärde är reaktorinneslutningen, som består av är kraftigt armerad betong, med ingjuten gastät stålplåt. Den tål ett tryck på 5 bar. Den består också av en vattenbassäng som extra avkylningssystem.
  5. Den femte barriären är själva reaktorbyggnaden, som ska klara flygplanskrascher, jordbävingar och översvämningar.

Försvarsnivåerna består av fem nivåer som handlar om hur man arbetar för att undvika haverier.

  • Den första nivån är förebyggande; kontroller, säkerhetsanalyser och välutbildad personal  hör hit.
  • Den andra nivån handlar om driftsstörningar och att upptäcka fel.
  • Den tredje nivån handlar om att de olika systemen inte ska kunna slås ut samtidigt av samma fel.
  • Den fjärde nivån är konsekvenslindrande och handlar om att man ska kunna hålla de radioaktiva ämnena under kontroll även om säkerhetssystemen misslyckats.
  • Den femte nivån handlar om lindring av konskekvenser vid ett utsläpp, och handlar om samverkan med myndigheter.

30-minutersregeln är något som är specifikt för svenska kokvattenreaktorer. Man har analyserat en rad haverisituationer och lagt in automatiska lösningar för dessa i systemen, vilket gör att kontrollrumsoperatörerna får tid att överblicka situationen inna de börjar försöka jobba med problemet manuellt.

Källa:#link=253237#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".