Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Kritiserat program på skolor utreds

Uppdaterat tisdag 26 april 2011 kl 05.53
Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.39
Elevvårdsprogram kan stoppas i Kalmar kommun
(2:12 min)
1 av 2
Maria Bengtsson Shaw. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
2 av 2
Mobbing kan förebyggas på flera sätt, kanske kan den här väggen på Vasaskolan i Kalmar öka kamratskapen Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Det kritiserade elevvårdsprogrammet SET (Social Emotionell Träning) utreds och kan komma att stoppas i Kalmar kommun.

Kommunen har startat en utredning för att se hur programmet används på skolorna.

SET används regelbundet i arbetet mot bland annat mobbning och för att öka elevernas sociala kompetens och rekommenderades av Skolverket när det infördes runt om i landet för några år sedan.

En som utbildades till handledare i SET var Maria Bengtsson Shaw, lärare på Vasaskolans lågstadium,

– Ska jag vara riktigt ärlig så, i den arbetsmiljön jag har varit i, så har det inte behövts för vi har haft ett program hela tiden.

Maria var en av dem som utbildades till handledare i SET och som skulle sprida metoden på sin skola, men det var svårt:

– Behovet som vi hade det var ju att ha en röd linje, men det blev ingen genomslagskraft, tyvärr, säger Maria Bengtsson Shaw till P4 Kalmar.

Kräver tid och resurser

Om man ska kunna använda SET rätt så krävs det både tid och resurser, något som programmet också har fått kritik för. I vissa övningar riskerar barnen att bli alldeles för utelämnade och det krävs mycket kunskap hos lärarna för att de ska kunna hantera vad som kan komma upp.

Utbildningsradion granskade SET i en tv-serie förra året och i februari kom Skolverkets egen utvärdering, bland annat konstaterar man att SET:s metoder inte har stöd i någon forskning, och det var då Jonas Hellberg (s), ordförande i barn och ungdomsnämnden i Kalmar kommun, gav sina tjänstemän i uppdrag att se över hur SET används här:

– Ja, vi måste ta ställning till om vi ska fortsätta använda SET eller inte, säger Jonas Hellberg.

Innan sommaren räknar Jonas Hellberg med att ha tillräckliga fakta för att kunna avgöra om SET över huvud taget ska finnas kvar. En satsning som kostade mellan 30 000 och 100 000 kronor per skola bara för själva införandet.

UR:s Skolfront granskade SET

Tv-programmet Skolfront granskade SET redan i höstas. På UR:s webbplats kan du se reportaget.

Skolverket rekommenderar inget program mot mobbning

Skolverket tycker inte färdiga programkoncept fungerar när skolor ska försöka komma till rätta med mobbning. Myndigheten har granskat flera koncept och kommit fram till att de inte håller måttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".