Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Larm om försvunnen kvinna kom för sent

Uppdaterat tisdag 26 april 2011 kl 16.04
Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 13.37
Svåra avvägningar enligt socialförvaltningen
(1:24 min)
Kvinnan hittades på den inre borggården på Kalmar slott. Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio

I fallet med den ihjälfrusna kvinnan på Kalmar slott kritiserar Socialstyrelsen Kalmar kommun. Kvinnan som bodde på ett särskilt boende försvann på nyårsdagen och hittades på slottet först två dagar senare.

Redan på nyårsaftons kväll saknade personalen kvinnan, men först morgonen efter kontaktades polisen. Det var för långt efter försvinnandet tycker Socialstyrelsen.

Försvann på nyårsafton

I det aktuella fallet bodde kvinnan på ett särskilt boende som hon lämnade vid lunchtid på nyårsafton.

När kvinnan inte kom tillbaka på kvällen ringde personalen på boendet till sjukhuset för att se om hon fanns där. Men mer gjordes inte då utan först 6.30 nästa morgon ringde personalen till polisen.

Först ytterligare ett dygn senare, på morgonen den 2 januari hittades kvinnan instängd på den inre borggården på Kalmar slott. Hon avled kort därefter. 

– Vi ser allvarligt på händelsen. Trots att det var en kall nyårsafton och efterföljande natt larmades inte polisen förrän nästa dag. Detta stred mot verksamhetens vägledande dokument om hur man skulle agera när en person inte kom hem i tid. Personalen var instruerad att ta särskild hänsyn till tidpunkten på dygnet, årstid och väderleksförhållanden, säger Kaisu Kull, inspektör vid Socialstyrelsen. 

Undvika det i framtiden

– För att undvika att något liknande inträffar i framtiden måste socialnämnden i Kalmar säkerställa att personalen följer de rutiner som gäller, säger inspektör Kaisu Kull.

Senast den 15 augusti ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder de vidtagit.

Jan Bolin är socialchef i Kalmar kommun.

– De här ärendena är väldigt svåra, och den kritik som socialstyrelsen riktar måste vi ta till oss. Vi måste bli tydligare i genomförandeplanen, när ska de ringa sjukvården, när ska de ringa polisen.

Flera gånger säger Jan Bolin att det här är svårt. Det handlar både om självbestämmandet. även om man bor på till exempel ett särskilt boende ska du ha rätt att bestämma vad du ska göra, men ändå vara trygg.

Jan Bolin har själv tidigare sagt att han inte tyckte att personalen på boendet där kvinnan bodde gjort något fel.

Han säger att det var efter att ha tittat på de generella riktlinjerna om hur man ska bete sig till exempel om någon försvinner.

Men det socialstyrelsen kritiserar är otydligheter i genomförandeplanen, som säger vad som gäller för just den här kvinnan i hennes situation.

– Det fanns en genomförandeplan och den var otydligt. Samtidigt måste man veta att varje plan är individuell och ska ta hänsyn till den problembild som den enskilde har och det kan vara svårt att vara väldligt tydlig, säger Jan Bolin.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".