Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Billiga läkemedel slängs

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 17.06
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 15.22
Michael Nilsson om månadens läkemedel
(4:42 min)
Arkivfoto: Simon Leijnse/Sveriges Radio

Billiga läkemedel slängs istället för att säljas till konsumenterna. Det är följden av den hårda prisspress som systemet med "periodens varor" skapat på den nya apoteksmarknaden. Dåligt för miljön och dåligt för konsumenterna enligt kritisk apotekare

Periodens varor" är det system som används för att pressa ner priserna på läkemedel inom högkostnadsskyddet. Vilka läkemedel som ingår förnyas var sjätte vecka.

Den medicin som finns kvar på apoteken när "periodens varor" byts ut får bara säljas slut under 15 dagar på den nya perioden. Det som inte säljs då är så dyrt att lagerhålla att det är en bättre affär för apoteken att slänga de billigaste läkemedlen enligt Michael Nilsson, som är apotekare i Kalmar

– Det är lätt att säga att vi sparar pengar i medicin men risken är stor att det blir kassation istället.

Är det ett stort problem?

– Vi måste ju få in den nya månadens vara och då är det 1200 apotek, så det är ett litet problem för det enskilda apoteket men ett stort problem i det stora hela, och jag tycker det är ett systemfel att man inte får göra slut på varan.

Vem förlorar på det här systemet?

– Hittills är det miljön. Funktionsdugliga läkemedel som ingen vill ha försvinner bakvägen. Ingen vet var de tar vägen.

Försvarar systemet

Det är TLV, Tandvårds-och läkemedelsförmånsverket, som beslutar om vilka läkemedel som ska vara "periodens varor" och där försvarar man systemet.

Leif Lundquist, som är tillförordnad chef för apoteksavdelningen, säger att det är apotekens ansvar att ha en bra lagerhållning och att försöka ligga rätt i sina beställningar av läkemedel.

– Om det skulle vara tillåtet att sälja billiga läkemedel när perioden är slut, mister vi konkurrensen mellan läkemedelsbolagen och det är den bästa prispressen, säger han.

TLV har inte undersökt hur stora mängder billiga läkemedel som slängs, men Leif Lundquist hävdar ändå att det förmodligen inte är ett stort problem.

TLv håller för tillfället på med en översyn av högkostnadsskyddet, men systemet med "periodens varor" ingår inte i den översynen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".