Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Trikiner fara i vildsvinskött

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 15.31
Arkivoto: David Svanberg/Sveriges Radio

Det är riskabelt att äta dåligt tillagat kött från vildsvin. Årets första trikinfynd i vildsvin har gjorts, och det i Kalmar län, köttet innehåll 25 trikiner per gram.

Det innebär att det räcker att äta ett par gram för att bli sjuk, till exempel om man smakar på en färs för att se om den är lagom kryddad.

Symptom på att man fått i sig trikiner är bland annat buk- och muskelvärk och feber, ett stort intag kan ge svåra symptom och ibland leda till döden.

Kerstin Erlandsson säger att man ska låta köttet bli helt genomstekt för att bli av med trikinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".