Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linnéuniversitetet

Fastighetsägarna kritiska

Publicerat lördag 30 april 2011 kl 07.05
Lars Stjernfelt: ”Vi skulle kunnat tillföra en hel del”
(1:14 min)
Fastighetsägarna. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio

Fastighetsägarna i Kalmar är besvikna över att de inte fått vara med och påverka den planerade flytten av Linneuniversitetet. De har inte ens fått någon information om det som kommer påverka fastighetsmarknaden i Kalmar under lång tid framöver.

Hela fastighetsmarknaden i Kalmar kommer att påverkas under mycket lång tid om Linnéuniversitet genomför sina planer på att överge sina nuvarande lokaler.

De kommer att lämna efter sig så stora ytor gör det mycket svårt, även på lång sikt att fylla dem med nya hyresgäster och fastighetsägarna i Kalmar är i dag besvikna över att de inte fått vara med och påverka utvecklingen eller fått någon information.

– Det vi har fått reda på det är det vi läst i tidningarna och hört på radion säger Lars Stjernfelth, fastighetsjurist vid Fastighetsägarnas intresseorganisation.

Vad skulle ni kunna tillföra i det här?

– Vi skulle kunna tillföra en hel del. Våra medlemmar vill att det ska gå bra för Linnéuniversitet och skulle kunna vara med och ta fram nya kreativa idéer om lokaler och utveckling överhuvudtaget.

Linnéuniversitet kommer att lämna runt 30 000 kvadratmeter lokaler till sitt öde. Lokaler som har specialanpassats just efter deras önskemål och som kommer att bli mycket svåra och kostsamma att förvandla till bostäder, vilket kommer att märkas på hyran.

Många kommer inte att gå att konvertera överhuvudtaget.

Död marknad 

Så en död marknad för kontorsfastigheter under kanske 15 år framåt.

Och om kommunen skulle bilda ett nytt bolag för att bygga det nya universitet med en hyreskonstruktion som inte är marknadsmässig kommer fastighetsägarna att agera säger Lars Stjernfelt.

– Om man bryter mot konkurrenslagarna så agerar vi, det gör vi alltid.

Det sjätte mest populära lärosätet i Sverige. Foto: Nick Näslund/SR

#link=257199#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".