Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Nytt färgförbud för båtägare

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 15.34
Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix

I höst blir det förbjudet att sälja båtbottenfärger med zink. Det stora flertalet båtägare tvingas därför att se sig om efter miljövänligare alternativ.

– Jag tror att väldigt många båtägare kommer att reagera negativt på det här. Många lever med känslan att ju giftigare, desto effektivare, säger Jan Buckhöj, vd på Ekomarine som säljer miljövänligare färger.

Sedan kopparn för ett antal år sedan förbjöds som den huvudsakliga kemikalien för båtägarna på östkusten har zink dominerat. Men även zink bedöms av Kemikalieinspektionen som för giftigt för den känsliga Östersjön.

Inte färdigt

Därför har myndigheten, utan att kommunicera det till båtägarna, beslutat om att förbjuda zink i båtbottenfärgerna. Färgföretagen fick däremot beskedet för några veckor sedan.

– Vi skickar ett förbudsföreläggande till hösten, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.

Myndigheten hade inte tänkt släppa nyheten till allmänheten redan nu. Det återstår fortfarande en del detaljer i hur förbudet ska se ut.

Nu kommer det förmodligen inte bli något totalförbud mot zink i färgen. Kemikalieinspektionen vill komma åt färgerna med högre halter av zink.

– Vi ska avgöra exakt vilka färger det handlar om, säger Karin Rumar.

Men såväl Kemikalieinspektionen som branschen gör bedömningen att det stora flertalet färger berörs av förbudet.

Överklagar

Med ett förbud till hösten skulle nästa års vårmålande vara i blickpunkten. Men förmodligen kommer det att dröja längre än så innan förbudet vinner laga kraft, eftersom färgföretag redan nu har bestämt sig för att överklaga för att få mer tid till omställningen.

– Vi kommer att överklaga förbudet för att, i linje med syftet med Kemikalieinspektionens förbudsprocess, åtminstone få tid till att ersätta alla berörda produkter innan förbudet eventuellt blir definitivt, säger Andreas Trygg Bigner, vd på Lefant AB.

Två av Lefants fyra produkter för ostkusten berörs.

– Första reaktionen blir nog: Vad ska man göra nu då? Det finns ju inga alternativ, säger Jan Buckhöj.

Nu blir utmaningen för branschen att visa på alternativen, enligt Buckhöj.

Olle Lindström/TT

Fakta: Båtbottenfärgernas kemiska verkan

Båtbottenfärger används bland annat för att hindra att alger, musslor och havstulpaner sätter sig fast på båtskrovet. De kallas även för antifoulingprodukter.

De båtbottenfärger som tar bort påväxten på kemisk och biologisk väg måste godkännas av Kemikalieinspektionen innan de får säljas och användas. Det behöver däremot inte de färger som tar bort påväxten på fysikalisk väg, till exempel genom en ytstruktur där inte påväxten får fäste.Färgtillverkarna har hävdat att zink enbart har en fysikalisk, alltså ingen kemisk, verkan. Men nu har Kemikalieinspektionen satt ner foten och hävdar motsatsen.

Källa: Kemikalieinspektionen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".