Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Här bor länets fattiga och rika

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 03.47
Midgård fattigast i länet
(1:58 min)
Midgård i Västervik är fattigast. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Det råder stor skillnad mellan de som tjänar lägst och högst i Kalmar län. Det visar siffror som P4 Kalmar tagit fram från SCB, Statistiska Centralbyrån.

Vi har tittat på inkomstuppgifter från 1999 och 2009 uppdelade på postnummerområden i länet.

I bostadsområdet Midgård är medelinkomsten lägst i länet med 178 111 kronor. Dessutom har inkomsten minskat med 32 000 kronor de senaste tio åren. Samtidigt har konsumentpriserna gått upp med nästan 16 procent.

– Jag är inte förvånad över uppgifterna eftersom det är en majoritet av studenter och pensionärer som bor i området med låga inkomster, säger kommunalrådet i Västervik, Harald Hjalmarsson.

Renovering och konst

Midgård är ett mångmiljonprojekt sprunget ur 60-talet. En renovering i mitten av 90-talet och byte av namn från Fredsgatan till Midgård vände den negativa uppfattningen om området.

Dessutom satsades det på konst för 110 miljoner med fornnordisk mytologi som tema.  Nu är det ett attraktivt område som ligger nära gymnasium, campus med högskoleutbildningar och nära till centrum.

Bostadsbolaget i Västervik konstaterar att det gör att alla lägenheterna i nuläget är uthyrda.

– Det är främst närheten till bra service och staden som gör att folk vill bo här, säger Sussanne Hamilton, marknadschef på Västerviks Bostads AB.

Hyresgästerna trivs

För hyresgästen Amir Rahmadani är det främst närheten till basketplanerna som gör att han trivs i området.

– Eftersom vi spelar mycket basket är det viktigt med närhet till planer, säger han

Men hyresgästen Susanne som bott i Midgård i sex år tycker att Bostadsbolaget borde renovera lägenheterna eftersom de slitits mycket under åren.

– Renoveringen har gjorts med det billigaste materialet. Tapeterna ser ut som om vi bott där i 20 år säger hon.

Marknadschefen Sussanne Hamilton svarar på kritiken att renoveringar sker vart trettonde år och det börjar bli dags för att rusta upp lägenheterna på Midgård.

Rikast i länet

På Ängö och Varvsholmen i Kalmar finns folket med länets högsta medelinkomst,  457 685 kronor om året.

Det är två områden som har Kalmarsund in på knutarna. Ängö med blandad bebyggelse med trävillor och stenhus och Varvsholmen med moderna futuristiska hus, allt med havsutsikt.

Att det är populärt att bo där konstaterar mäklaren Pontus Löfgren som fått i uppdrag att sälja hus och lägenheter på Varvsholmen.

23 av 46 lägenheter såldes under de första dagarna de släpptes i april. Närheten till staden och vattnet gör att intresset är stort för sådana här området, säger Pontus Löfgren.

Trivsel finns

För den inflyttade stockholmaren Maria Witt var det ingen tvekan när hon hittade hus på Ängö.  Hon trivs bra på ön.

– Här är vackert och centralt. Vi fastnade med en gång för området, säger hon.

Åke Carlson flyttade från Växjö och övertog sitt föräldrahem på Ängö. Huset ligger vackert gult omgärdad av en blommande trädgård mitt på ön.

– Det är nog en fördel att området blivit ett höginkomstområde eftersom husen sköts bättre då.

Åke trivs bra Varvsholmen och Ängö.

– Jag flyttar aldrig nu. De får de bära ut mig med fötterna före nästa gång jag flyttar härifrån, säger Åke Carlsson och blickar ut över sin trädgård fylld med vårens grönska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".